Kjøtt fra svin med forhøyet vitamin D har gått til mat
Nortura har informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D har gått til mat før feildoseringen av kraftfôret de har spist ble avdekket. Foreløpige beregninger fra FHI viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum av kjøtt fra disse grisene.
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin.
Nortura informerte først Mattilsynet om at det ikke har gått svin som fikk dette fôret til matproduksjon. Nortura har nå informert Mattilsynet om at dette likevel ikke er riktig.
Ca. 200-300 svin som har spist fôret har blitt slaktet og gått til mat. Dette skjedde før feildoseringen med vitamin D ble avdekket. Mattilsynet har ikke informasjon om hvor eller i hvilke produkter svinekjøttet er brukt.
Foreløpige vurderinger fra Nortura er at det ikke er noen helsefare knyttet til nivåene i svin. Nortura skal gi Mattilsynet en grundig redegjørelse om mattryggheten i løpet av søndag 9. februar.
I påvente av Norturas redegjørelse har Mattilsynet fått en foreløpig beregning fra Folkehelseinstituttet (FHI). Basert på tilgjengelig informasjon viser FHIs foreløpige beregning at det ikke er noen akutt helsefare knyttet til inntak av produkter fra disse grisene, selv ved inntak av åtte måltider over en periode på to uker.
Mattilsynet fortsetter å følge opp at dyrevelferd og mattrygghet ivaretas av de involverte aktørene i saken.
Se også tilbaketrekkingen på egg: Nortura og Coop kaller tilbake egg grunnet mulighet for helseskade
Informasjon om tilbaketrekkingen av egg på FHI sine nettsider: Egg med for høyt D-vitamininnhold tilbakekalles (FHI.no)