Capsaicin i nudler og annen sterk mat
Det pågår saker i flere europeiske land som gjelder sterke chiliprodukter, blant annet nudler med chili, sterke chilisauser, chips og godteri. Noen av disse produktene inneholder store mengder av stoffet capsaicin, som kan fremkalle akutte kroppslige reaksjoner.
Høyt inntak av capsaicin kan gi svie og ubehag, kvalme, oppkast, forhøyet blodtrykk og kvelningsfornemmelser. Vi er kjent med at nudler med høyt innhold av capsaicin omsettes i Norge. Mattilsynet fraråder forbrukere å spise store mengder av slike produkter fordi det kan gi uønskede virkninger, spesielt hos barn.
Mattilsynet advarer forbrukere om å spise produkter som inneholder store mengder sterk chili
Produkter med høyt innhold av capsaicin kan gi akutte reaksjoner. Noen vil tåle å spise denne typen produkter, slik som noen tåler å spise chilifrukter med høyt innhold av capsaicin. Andre vil ha lavere toleranse for capsaicin og dermed oppleve akutte plager. En særlig utsatt gruppe er barn.
Det er gjort studier og vurderinger i blant annet Tyskland og Danmark på inntak av enkelte produkter med høyt innhold av capsaicin. Mattilsynet og myndighetene i flere europeiske land følger opp dette og gir råd til forbrukerne.
Mattilsynet anbefaler folk å være forsiktige med å spise produkter som er svært sterke, og det er spesielt viktig at foreldre er forsiktig med å gi sterke chiliprodukter til barn. Høyt inntak av capsaicin kan gi svie og ubehag, kvalme, oppkast og forhøyet blodtrykk. I Tyskland har flere barn vært innlagt med forgiftninger etter å ha spist sterk chilichips. Også i Norge har vi fått meldinger om barn og unge som spiser sterke matvarer etter utfordring på sosiale medier. Foreldre/pårørende bør derfor være observante også i forhold til disse trendene.
Ingen grenseverdi for capsaicin i mat
Matmyndighetene har begynt på et mer langsiktig arbeid med å vurdere nytt regelverk, med grenseverdier for capsaicin i mat. De forskjellige landene vurderer nå hvordan de skal håndtere denne risikoen i påvente av et felles regelverk.
Selv om det per i dag ikke finnes grenseverdier for capsaicin, har alle som omsetter mat eller næringsmidler, ansvaret for å selge trygg mat eller næringsmidler.
Nudler med høyt innhold av total-capsaicin
DTU Fødevareinstituttet i Danmark har vurdert tre typer koreanske nudler i pakninger med høyt innhold av capsaicin.
DTU Fødevareinstituttet sin konklusjon er at nivåene i enkelte av pakningene av de tre nudel-produktene: "3 x Spicy & Hot Chicken", "2 x Spicy & Hot Chicken" og "Hot Chicken Stew" er så høyt at det utgjør en fare for at forbrukeren utvikler akutte matforgiftninger.
På den ene pakningen står det at SCU er >13.000 SCU, en annen 8000 SCU og den tredje 4.705 SCU.
Danske fødevarestyrelsen har informert om at chili i store mengder kan utgjøre en risiko for spesielt barn. Mattilsynet er kjent med at slike koreanske nudler også omsettes i Norge. Mattilsynet oppfordrer derfor norske forbrukere til å vise aktsomhet og måtehold ved inntak av disse og andre produkter som inneholder store mengder sterk chili.
Capsaicin og Scoville-skalaen
Capsaicin finnes i chilipepper, frukten fra planter som tilhører slekten Capsicum.
Scoville-skalaen er en skala for å angi opplevd smaksstyrke (styrkegrad) på pepperfrukter. Omregningsfaktoren er 1 mg totalcapsaicin/kg = 16,1 SHU. En vanlig paprika ligger mellom 0 og 100 SCU. Kajennepepper ligger på 50.000-100.000 SCU. Den sterkeste naturlige frukten har til nå vært såkalt "Carolina Reaper", som i snitt er målt til 1.569.300 SCU. Smaksstyrken av ren capsaicin har en smaksstyrke på 15.000.000–16.000.000 scovillegrader (SCU).
Andre aktuelle produkter med høyt påvist innhold capsaicin
Chips dekket med chilipulver
"Hot chip challenge" er en tortillachips dekket med chilipulver. Produktet inneholder en svært sterk chili. Dette produktet er tidligere trukket fra markedet i Norge fordi man anser at produktet kan være helsefarlig.
Slikkepinner med chilipulver
Det er påvist høye verdier av capsaicin i slikkepinner til barn. Konsentrasjonene har vært så høye at de ansees som helsefarlig for barn. Dette produktet har vært på det norske markedet, men har blitt trukket tilbake.
Fremover vil Mattilsynet følge opp saker der vi har mistanke om mulig helsefare eller brudd på regelverk for andre aktuelle produkter.