Til hovedinnhold
Advarsel

Advarsel mot kosttilskudd som inneholder DMAA

Publisert

Mattilsynet advarer mot bruk av kosttilskudd som inneholder ingrediensen DMAA (1,3-dimetylamylamin). Kosttilskuddene kan være helsefarlige.

Advarsler og forbud mot slike kosttilskudd har blitt innført i flere land etter flere innrapporterte bivirkningsmeldinger.

I følge det svenske Livsmedelsverket kan produktene gi bivirkninger som for eksempel høyt blodtrykk, hodepine og brekninger. Dessuten er det rapportert om alvorlig hjerneblødning eller slag. I Sverige har de mottatt alvorlige bivirkninger i forbindelse med bruk av DMAA i kosttilskudd beregnet for bruk i forbindelse med trening.

Det svenske Livsmedelsverket har forbudt følgende produkter fra Gymgrossisten i Sverige som inneholder DMAA:

  • Jack3D (Pre-exercise CNS-Carmosine-ATP Augmentor)
  • Spriodex (Mood enhancing stimulant compound)
  • Napalm
  • Lipo-6 Black, The end of the line underground fat destroyer

Mattilsynet antar at det også finnes andre produkter med innehold av DMAA som selges via andre nettsteder eller i butikk.  Hvis noen har kjøpt slike produkter, bør de kasseres eller leveres tilbake til forhandleren.

Det er ulovlig å omsette produkter som kan føre til helsefare. Det er virksomhetenes ansvar å påse at produktene de selger er trygge. 

Gode råd ved kjøp av kosttilskudd

Mattilsynet anbefaler forbrukerne å være forsiktige ved kjøp av produkter på internett. Før et eventuelt kjøp bør du skaffe deg grundige opplysninger om kosttilskuddet.

Kosttilskudd har sjelden en umiddelbar virkning, og virkningen er ikke så sterk som ved bruk av medisiner. Vær derfor forsiktig med produkter som lover kraftig og rask virkning.

Noen kosttilskudd kan ha uønskede effekter når de tas sammen med medisiner og når de tas før, under og etter operasjoner. Det er derfor viktig å spørre legen om du kan ta kosttilskuddet dersom du tar medisiner eller skal gjennomgå en operasjon.