Advarsel mot fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell
Undersøkelser viser at fordøyelseskjertelen i kamskjell kan inneholde for mye kadmium, mens nyren i o-skjell kan inneholde for mye bly og kadmium. Derfor bør du ikke spise nyren i o-skjell og fordøyelseskjertelen i kamskjell.
Skjell tar til seg næring ved å filtrere sjøvann. De vil dermed i denne prosessen få i seg partikler som kan inneholde fremmedstoffer som kadmium og bly.
Skal du sanke skjell, må du sjekke status for algegift i det aktuelle området. Dette gjør du på til Mattilsynets Blåskjellvarsel. I tillegg bør du vurdere den mikrobiologiske situasjonen (kloakkutslipp, avrenning fra jordbruk) i området du vil sanke skjell. Ta eventuelt kontakt med kommunen for å forhøre deg nærmere om dette. Plukk skjell fra ulike steder, og velg områder som ligger i åpne farvann.
Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har på oppdrag av Mattilsynet analysert kadmium og bly i kamskjell og o-skjell høstet i norske farvann.
Kamskjell: Unngå fordøyelseskjertelen
Kamskjell har lite bly i seg. Mengden av kadmium i kamskjellets muskel og gonade lå under EUs grenseverdi på 1 mg/kg. I Norge er det vanligvis disse delene som spises.
Imidlertid overskred innholdet av kadmium EUs grenseverdi da man målte kadmiuminnholdet i all innmaten fra skjellet. Mesteparten fantes i fordøyelseskjertelen. Fjerner man fordøyelseskjertelen, vil resten av innmaten inneholde kadmium under grenseverdien.
![Et åpent kamskjell hvor fordøyelseskjertel, nyre, rogn og lukkemuskel er markert.](https://mattilsynet-xp7prod.enonic.cloud/_/image/c6bfeae5-aad9-4f9c-8261-e3965fb7bd5d:1d58f6957b765821f62553eeaf406ea281614ca9/width-768/Kamskjell%20med%20ford%C3%B8yelseskjertel.jpg)
O-skjell: Unngå nyre
Mesteparten av kadmiumet i de analyserte o-skjellene var i nyrene. Forekomsten av kadmium varierte, og det høyeste innholdet ble funnet i de største og eldste skjellene
Når nyrene fjernes, er nivået av kadmium godt under EUs grenseverdi på 1,0 mg/kg.
Analysen for bly viste at mer enn 90 prosent av blyet ble funnet i nyren. EUs grenseverdi for bly er 1,5 mg /kg.
Vanligvis tilberedes hele o-skjell i Norge, men av hensyn til mattryggheten bør man la være å spise nyre fra o-skjell. Nyren er det eneste organet i o-skjellet som har sort farge.
![Et åpent O-skjell hvor nyren er markert.](https://mattilsynet-xp7prod.enonic.cloud/_/image/882e5b3c-e189-44bd-87e9-f722e73993b4:06dbae0ca36ef6ddde34011d5194ba6a8c81d673/width-768/O-skjell%20med%20nyre.jpg)
Kadmium og bly i sjømaten
Bly og kadmium er tungmetall som hoper seg opp i kroppen. Inntak av lave doser bly over lang tid kan gi uheldige virkninger på nervesystemet. Små barn og foster er mest utsatt.
Kadmium hoper seg opp i nyrene, og man er derfor utsatt for nyreskader ved for høyt inntak av kadmium over tid.