Egne regler for kosmetikk i Norge
Den norske kosmetikkforskriften er harmonisert (samordnet) med EUs regelverk. Vi har likevel noen særnorske regler.
Innhold på denne siden
På denne siden ser du reglene som er spesielle for Norge.
Produsere eller importere kosmetikk
Du som er driftsansvarleg, må registrere verksemda hos Mattilsynet før du set ho i gang.
Du må registrere deg viss du
- er produsent av kosmetikk og kroppspleieprodukt
- er importør av kosmetikk og kroppspleieprodukt frå tredjetater (land utanfor EU/EØS).
- tek du inn kosmetikk og kroppspleieprodukt til Noreg frå EU/EØS-området for grossistomsetning.
Viss du tek inn produkt frå EU/EØS, og du berre sel til forbrukar, regnes du som distributør i regelverket og treng ikkje registrere deg. Du har likevel eit løpande ansvar, og må reagere dersom det er grunn til å tru at eit produkt ikkje overheld reglane. Mattilsynet kan komme på tilsyn sjølv om du ikkje har registrert deg.
Privatpersonar må melde frå
Viss du som privatperson driv verksemd innan kosmetikk, slik kosmetikkloven definerer dette, må du melde frå til Mattilsynet.
Slik gjør du
Meldeskjema for importør og produsent av kosmetiske produkter
Regelverk
Kosmetikklova
§ 4. Definisjonar
-
a. produkt: kosmetikk og kroppspleieprodukt, kosmetikk og kroppspleieprodukt for dyr, lækjemiddelnære kroppspleieprodukt, tatoveringsprodukt og injeksjonsprodukt -
b. verksemd: privat eller offentlege føretak eller privatpersonar som utfører ein aktivitet som er nemnd i § 2 første ledd, bortsett frå aktivitet med privat og ikkje-kommersielt formål -
c. omsetning: innehav med sikte på sal, frambod for sal, distribusjon, sjølve salet og alle andre former for overdraging, med eller utan vederlag.
§ 6. Godkjenningsplikt
Kilde: Lovdata.no
Språk - merking av kosmetiske produkter
I Norge har vi nasjonale krav når det gjelder hvilket språk merkingen skal være på.
Kosmetiske produkter som selges på det norske markedet, skal merkes på norsk. For noen spesifikke punkter, som produktets nominelle innhold (vekt/volum) og dato for minste holdbarhet, skal merkingen være på norsk eller språk som i stavemåte og betydning ligner norsk.
Merkingen skal være lett leselig og forståelig for forbruker. Før eventuelt bruk av flettetekst ("svensk/dansk/norsk"), må ansvarlig person gjøre en grundig vurdering av om dette kan gjøre teksten lite forståelig og/eller vanskelig å lese.
Regelverk
Forskrift om kosmetikk og kroppspleieprodukter
§ 4. Språk
Kilde: Lovdata.no
Noen stoffer skal begrenses
Tidligere hadde Norge nasjonale grenser for bruk av flere stoffer med farmakologisk effekt i kosmetikk (ofte kalt legemiddelstoffer).
Disse stoffene er ikke forbudt i regelverket som gjelder nå. Mattilsynet har likevel kommet frem til noen bruksbegrensninger som må respekteres for at produktene skal være trygge i bruk.