Klagesak

Virksomheten må selv sette holdbarhetstid på kaldrøkte lakseprodukter

En produsent av kaldrøkte lakseprodukter fikk vedtak om å redusere holdbarhetstid på produkter. Produsenten søkte om å øke holdbarhetstiden, men fikk avslag.

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2024/291223
Resultat
Opphevet

Bakgrunn

I 2022 og 2023 hadde produsenten av kaldrøkte lakseprodukter to utbrudd av Listeria monocytogenes (listera). Holdbarhetstiden var satt til 35 dager. Etter å ha fattet vedtak om å dokumentere trygg holdbarhetstid og om daglig prøvetaking av produksjonsområder og utstyr for listeria, fattet regionen vedtak om redusert holdbarhetstid til maksimalt 21 dager. Produsenten søkte om å sette lenger holdbarhetstid, men fikk avslag. I klagen har produsenten fremlagt en opptrappingsplan og vist til omfattende prøveresultater, en holdbarhetsstudie og at den antatte smittekilden var fjernet. 

Vurdering

Klagesaksenheten vurderte om vedtaket om å redusere holdbarhetstiden var et hensiktsmessig virkemiddel, med tanke på tidligere listeriautbrudd. Produsenten har ansvaret for å sikre trygge næringsmidler i alle ledd av produksjon og distribusjon etter matlovsforordningen artikkel 17 nr. 1. Dette omfatter fastsettelse av holdbarhetstid, der det er tatt hensyn til risiko for vekst av listeria. 

Ved utbrudd følger Mattilsynet opp virksomhetens håndtering av situasjonen. Mattilsynet kan treffe tiltak og fatte nødvendige vedtak for å begrense omsetningen av et produkt ved mistanke om at produktet ikke er trygt, se matlovsforordningen artikkel 14 og matloven § 23. 

Etter kontrollforordningen artikkel 138 nr. 1 bokstav b skal Mattilsynet bruke tiltakene hensiktsmessig. I dette tilfellet ble virkemidlene brukt opptrappende. Selv om disse tiltakene bidro til å ivareta mattryggheten, grep vedtaket om å redusere holdbarhetstiden inn i produsentens ansvar for å sette holdbarhetsdato for sine produkter. Alternative tiltak som veiledning, stenging av virksomheten, omsetningsforbud eller tilbaketrekking, kunne vært mer hensiktsmessige for å sikre mattrygghet uten å gripe inn i produsentens ansvar i samme grad. Det er ingen søknadsordning for fastsettelse av holdbarhetstid. 

Konklusjon

Klagesaksenheten opphevet regionens vedtak om reduksjon i holdbarhetstid til maksimalt 21 dager. Vi opphevet også avslaget på søknad om å øke holdbarhetstiden, da det ikke finnes noe søknadsordning for fastsettelse av holdbarhetstid. Klagesaken tydeliggjør at Mattilsynets og produsentens roller og ansvar for mattrygghet i en utbruddssituasjon.

Du kan be om innsyn i saken via eInnsyn: 2024/291223

Regelverk

Matloven - matl

Matlovsforskriften

Forskrift om offentlig kontroll på matområdet