Ved avlusinger må fiskeoppdrettere følge instruksjonene fra fiskehelsepersonell
Oppdretter fikk foreskrevet en lakselusbehandling av fiskehelsepersonell, hvor det ble angitt at oppdretter skulle følge med på kamera/ROV under trengingen. Etter egen vurdering valgte oppdretter å ikke bruke ROV. Som følge av behandlingen, døde totalt 19.972 fisk (13,7%).
- Avgjort dato
- Saksnummer
- 2024/285518
- Resultat
- Ikke medhold
Bakgrunn
Oppdretter fikk foreskrevet en lakselusbehandling av fiskehelsepersonell, hvor det ble angitt at oppdretter skulle følge med på kamera/ROV(Remotely Operated underwater Vehicle) under trengingen. Etter egen vurdering valgte oppdretter å ikke bruke ROV. Som følge av behandlingen, døde totalt 19.972 fisk (13,7%).
Vurdering
Regionen mente at oppdretteren ikke hadde fulgt opp trengeprosessen slik den er beskrevet i instruksen, og at dette brøt med kravene i dyrevelferdsloven § 24 første ledd bokstav b.
Klagesaksenheten vurderte saken etter dyrevelferdsloven § 6 om kompetansekravet. Bestemmelsen gir oppdretter en aktiv plikt om å sørge for at dyr blir ivaretatt av personer med tilstrekkelig kompetanse. Bestemmelsen er brutt dersom plikten ikke oppfylles. Det er bare dyrehelsepersonell som er autorisert etter dyrehelsepersonelloven § 4 som kan forestå ulike former for medisinsk og kirurgisk behandling og har eksklusiv rett til å foreskrive lakselusbehandling, jf. dyrehelsepersonelloven § 18. Oppdretter mottok en risikovurdering utarbeidet og foreskrevet av fiskehelsebiolog, men valgte å fravike instruksjonen om å bruke kamera/ROV under trengingen. Oppdretter uten autorisasjon etter dyrehelsepersonelloven § 4 kan ikke foreskrive behandlinger, og har dermed heller ikke kompetanse til å overprøve den foreskrevne metoden.
Det var klar sannsynlighetsovervekt for at dyrevelferdsloven § 6 var brutt uaktsom av noen som handlet på vegne av virksomheten, og vi vurderte at overtredelsesgebyr skulle ilegges med samme størrelse på gebyret som regionen fastsatte.
Konklusjon
Klagesaksenheten opprettholdt regionens vedtak om overtredelsesgebyr, men med annen hjemmel. Saken tydeliggjør at en dyreeier uten autorisasjon etter dyrehelsepersonelloven § 4 ikke har kompetanse til å overprøve den foreskrevne metoden fra dyrehelsepersonell.
Du kan be om innsyn i saken via eInnsyn: 2024/285518
Regelverk
Dyrevelferdsloven
§ 6. Kompetanse og ansvar
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om gebyr etter dyrevelferdsloven
§ 4. Overtredelser som kan sanksjoneres med overtredelsesgebyr
-
a. § 4 første ledd om hjelpeplikt -
b. § 6 første ledd om kompetanse -
c. § 7 om registrering og tillatelse -
d. § 9 om medisinsk og kirurgisk behandling -
e. § 11 om transport -
f. § 12 om avliving -
g. § 14 om særskilte forbud -
h. § 22 om generelle vilkår for hold av dyr -
i. § 23 om dyrs levemiljø -
j. § 24 første ledd bokstav a og b om tilsyn og stell -
k. § 26 om trening, fremvisning og underholdning -
l. § 28 om utsetting av dyr i naturen.
§ 5. Nærmere vilkår for å ilegge virksomheter overtredelsesgebyr
-
a. overtredelsens grovhet, herunder konsekvenser og varighet av overtredelsen, -
b. om virksomheten ved retningslinjer, instruksjon, opplæring, kontroll eller andre tiltak kunne ha forebygget overtredelsen, -
c. om overtredelsen er begått for å fremme virksomhetens interesser, -
d. om virksomheten har hatt eller kunne oppnådd noen fordel ved overtredelsen, -
e. hvilke tiltak virksomheten selv har iverksatt for å avbøte virkningene av overtredelsen, og -
f. om det foreligger gjentakelse.
§ 6. Individuell utmåling
-
a. for fysiske personer inntil 20 R, men minst 4 R. -
b. for virksomheter inntil 15 G, men minst 7 R.
Kilde: Lovdata.no
Veterinærloven 2001
§ 4. Autorisasjon
§ 18. Om medisinsk behandling av dyr og bruk av bestemte metoder m.m.
-
1. behandle dyr som det er grunn til å tro er angrepet av smittsom sjukdom eller som har sjukdom hvis behandling krever veterinærmedisinsk kyndighet, -
2. nytte undersøkelses- og behandlingsmetoder som krever spesiell kyndighet i forbindelse med diagnostisering, forebygging og behandling av sjukdom hos dyr. Til slike metoder regnes operative inngrep, injeksjoner og annen perforering av hud eller slimhinne, -
3. iverksette fullstendig eller lokal bedøvelse, -
4. bruke reseptpliktige legemidler til behandling av dyr, -
5. forestå kjøttkontroll.
Kilde: Lovdata.no