Klagesak

Utprøving av lavfrekvent lyd som metode for fjerning av lakselus ble stanset

Det var ikke nødvendig å bruke så mange fisk i utprøvingen for å dokumentere konsekvensene for fiskens velferd. 

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2024/320173
Resultat
Ikke medhold

Bakgrunn

En utprøving for å dokumentere konsekvensene med hensyn til fiskens velferd av en metode, skal skje med færrest mulig fisk.  

Et oppdrettsselskap meldte inn en utprøving av en metode ved bruk av lavfrekvent lyd for å fjerne lakselus ved seks oppdrettsanlegg. I anleggene skulle det stå totalt 4,9 millioner laks og regnbueørret, og 880.000 rensefisk.   

Mattilsynets region stanset midlertidig utprøvingen.  

Vurdering

Ifølge akvakulturdriftsforskriften § 20 skal metoder, installasjoner og utstyr som brukes til fisk, være egnet ut fra hensynet til fiskevelferd. Metoder, som denne saken handler om, kan bare brukes i akvakulturanlegg når konsekvensene for fiskens velferd er dokumentert. Bestemmelsens tredje ledd gir unntak fra kravet om dokumentasjon. Utprøving som gjennomføres som nødvendig ledd i å skaffe dokumentasjon om metodens konsekvens for fiskens velferd, er unntatt så lenge utprøvingen skjer under nærmere gitte forutsetninger. 

Artiklene og rapportene klager har sendt Mattilsynet, angir ikke lydnivå og lydfrekvens, og metoden anses derfor ikke dokumentert med innsendte artikler. 

Utprøvingen oppfyller ikke kravet til bruk av færrest mulig fisk for å dokumentere konsekvensen av metoden for fiskens velferd. Andre årsaker til å benytte flere fisk, vil ikke kunne begrunne en utprøving. 

Konklusjon

Klager fikk ikke medhold i at utprøvingen ikke skulle vært stanset. Antall fisk som utsettes for en metode under utprøving, skal være færrest mulig som må til for å dokumentere metodens konsekvens for velferd. 

Du kan be om innsyn i saken via eInnsyn 2024/320173

Regelverk

Akvakulturdriftsforskriften

§ 20. Metoder, installasjoner og utstyr

Metoder, installasjoner og utstyr som brukes til fisk, herunder forflytningsutstyr, rørsystemer og automatisk vaksinasjonsutstyr, skal være egnet ut fra hensynet til fiskevelferd.
Unntatt fra kravet i andre ledd er også utprøving som ikke reguleres av forsøksdyrregelverket og som gjennomføres som nødvendig ledd i å skaffe dokumentasjon om metodens konsekvens for fiskens velferd og under følgende forutsetninger:
  1. a.
    det foreligger en plan for hvordan utprøvingen skal gjennomføres, dokumenteres og evalueres.
  2. b.
    utprøvingen gjennomføres ved bruk av færrest mulig fisk.
  3. c.
    utprøvingen planlegges, gjennomføres, evalueres og dokumenteres i samarbeid med personell med relevant kompetanse innen fiskevelferd og andre aktuelle fagområder.
  4. d.
    uttestingen skal skje etter vitenskapelige prinsipper og skal kunne dokumentere de velferdsmessige konsekvensene av metoden ved den aktuelle bruken.
  5. e.
    det er meldt fra til Mattilsynet om hva som skal utprøves, og start og sluttdato for utprøvingen. Meldingen skal sendes slik Mattilsynet bestemmer. Nærmere krav til meldeplikten fastsettes av Mattilsynet.
  6. f.
    dokumentasjon om metodens, installasjonens eller utstyrets konsekvenser for fiskevelferd, skal sendes slik Mattilsynet bestemmer. Nærmere krav til meldeplikten fastsettes av Mattilsynet.
Se hele forskriften

Kilde: Lovdata.no

Dyrevelferdsloven

§ 8. Driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger

Dyreholder skal påse at driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger som brukes til dyr, er egnet til å ivareta hensynet til dyrenes velferd.
Den som markedsfører eller omsetter nye driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger til bruk på dyr eller i dyrehold, skal påse at disse er utprøvd og funnet egnet ut fra hensynet til dyrevelferd.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om omsetning og bruk av visse driftsformer, metoder, utstyr og tekniske løsninger samt om godkjenning og dokumentasjon av egnethet.
Se hele loven

Kilde: Lovdata.no