Klagesak

Temperatur i kjøttråvarer som er råstoff til fremstilling av hydrolyserte proteiner og fjørfeolje

Fremstillingen av hydrolyserte proteiner, som kjøttråvarene skulle brukes til, er en prosess som ikke tilsier et krav om 4 °C ved mottak.

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2023/26983
Resultat
Medhold

Bakgrunn

Saken gjaldt krav til temperatur i kjøttråvarer som skulle foredles ved enzymatisk hydrolyse til proteiner og fjørfeolje. Regionen fattet vedtak om å sikre at temperatur i kjøttråvarer hos avsenderen og i virksomheten ved mottak ikke overstiger 4 ° C. Virksomheten mente at vedtaket var basert på feil klassifisering av deres produkt, og at det var uriktig å pålegge de å holde 4 °C på råstoffene som mottas til produksjonen. 

Vurdering

Krav til transport og lagring av råvarer kan være forskjellig og avhenge av hvilken råvare som benyttes, videre fremstillingsprosess og sluttprodukt. 

Ferskt fjørfekjøtt, inkludert kvernet og tilberedt kjøtt, skal holde temperaturkravet på høyst 4 °C. For råvarene til fremstilling av smeltet fett er det krav om høyst 7 °C. 

Fremstilling av hydrolyserte proteiner er ikke beskrevet i animaliehygieneforskriften, og det må sees på om fremstillingsprosessen av hydrolyserte proteiner kan sammenlignes med andre prosesser. 

Fremstilling av kollagen fra fjørfe kan bestå av bein, skinn og sener. Ut fra forordningens definisjoner av råvare og prosess vurderte klagesaksenheten at fremstillingen av hydrolyserte proteiner er mest sammenlignbar med fremstillingen av kollagen.  

Felles for fremstillingen av “hydrolyserte proteiner” og for fremstillingen av kollagen er at det er en kjemisk prosess hvor råvaren brytes ned med enzymer eller syre/base etterfulgt ulike prosesser inkludert varmebehandling.  Råvarer og fremstilling, samt bruk av produktet kan overordnet sammenlignes med for eksempel kollagen og ikke med produksjon hvor den videre bearbeidingen gir produkter som kvernet kjøtt eller tilberedt kjøtt.  

Klagesaksenheten vurderte at prosessen enzymatisk hydrolyse har tilstrekkelige fellestrekk med prosessene for produksjon av kollagen. For prosessen for produksjon av kollagen er det ikke satt opp et krav om at råvarene skal holde 4° C. Det kan derfor ikke kreves at skrog og bein fra kylling eller kalkun til fremstilling av fett og hydrolyserte proteiner skal holde 4 °C. 

Konklusjon

Vedtaket om at virksomheten må holde temperaturkravet på 4 °C i kjøttråvarer ved mottak oppheves. 

Be om innsyn i saken via einnsyn 2023/26983

Regelverk

Matloven - matl

Animaliehygieneforskriften