Klagesak

Saueholder ønsket at dyrene skulle være ville - avviklet på grunn av manglende tilsyn og stell 

En saueholder ønsket at dyrene skulle være ville, noe som medførte at det ble vanskelig å gi dyrene tilstrekkelig tilsyn og stell. De fikk heller ikke tilgang på fôr og drikkevann på en tilfredsstillende måte. På bakgrunn av gjentakende mangler ble dyreholdet avviklet. 

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2021/010388
Resultat
Ikke medhold

Bakgrunn

Et sauehold ble vurdert som et kronisk dårlig dyrehold på grunn av gjentakende mangler i tilsyn og stell. Opptrappende virkemiddelbruk var forsøkt uten å bedre tilstanden for dyrene. Regionen hadde fattet vedtak om avvikling et år tidligere uten å følge opp klagen på dette. Det ble fattet nytt avviklingsvedtak. I etterkant av vedtaket dro regionen på nytt tilsyn og fattet nye vedtak med pålegg om å følge regelverket. Klagesaksenheten vurderte klagene på begge avviklingsvedtakene, og etterfølgende omstendigheter.   

Vurdering

Klagesaksenheten vurderte at det var omfattende brudd på regelverket knyttet til tilsyn og stell av sau. Det ble særlig vektlagt at det var mangelfull fôring og dårlig drikketilgang på vinterstid. Manglende klipping/napping av saueull utgjorde også et brudd på regelverket. 

Dyreeier stelte sjelden dyrene, og hadde fått mange vedtak rettet mot seg som gjaldt manglende øremerking. Han hadde beskrevet at han la opp til at sauene skulle være menneskesky fordi han ikke ville at noen skulle stjele dem. Dette utgjorde et brudd på kravet om at dyr skal bli tilstrekkelig tamme til å kunne håndteres og stelles på dyrevelferdsmessig måte, jf. dyrevelferdsloven § 24 bokstav d. 

At sauene var menneskesky medførte at det utspilte seg et basketak da han forsøkte å samle sauene i forbindelse med øremerking. Klagesaksenheten vurderte at dette viste manglende kompetanse etter dyrevelferdsloven § 6. 

Klager hadde over lengre tid utvist liten vilje til å rette seg etter pålegg og vedtak fra Mattilsynet. For å forsikre seg om at status var tilsvarende lik på vedtakstidspunktet, ba klagesaksenheten regionen om å dra på et nytt tilsyn. Tilsynet viste at det fremdeles var tilsvarende mangler i dyreholdet som før. Opptrappende virkemiddelbruk var forsøkt uten å føre til varige bedringer for dyrene. Klagesaksenheten vurderte at dette var et kronisk dårlig dyrehold, og at det var nødvendig og forholdsmessig å avvikle hele saueholdet. 

Klagesaksenheten vurderte anførsler om inhabilitet på bakgrunn av at regionens inspektør hadde vært involvert i saken lenge, og kom til at det ikke var hold i påstandene. 

Konklusjon

Klagesaksenheten stadfestet regionens vedtak om avvikling av dyreholdet. Vedtaket har senere vært prøvd i tingretten som fant at det var gyldig. 

 

Be om innsyn i saken via eInnsyn:2021/010388

Regelverk

Dyrevelferdsloven

§ 24. Tilsyn og stell

Dyreholder skal sikre at dyr får godt tilsyn og stell, herunder sikre at:
  1. a.
    fôr, beite og vann er av god kvalitet, dekker dyrets behov for næring og væske og fremmer god helse og velferd. Dyr skal ikke tvangsfôres eller tvangsvannes, med mindre det skjer av dyrehelsemessig grunn,
  2. b.
    dyr beskyttes mot skade, sykdom, parasitter og andre farer. Syke og skadde dyr skal gis forsvarlig behandling og avlives om nødvendig,
  3. c.
    spredning av smitte begrenses, og
  4. d.
    dyr, der det er relevant, blir tilstrekkelig tamme til å kunne håndteres og stelles på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om krav til omfang av tilsyn og stell og om beskyttelse og behandling av dyr.
Se hele loven

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om velferd for småfe

§ 5. Kompetanse

Dyreeier og annen med ansvar for småfe skal ha nødvendig kunnskap om driftsformen, om dyrenes mentale og fysiologiske behov, samt kunnskap om bestemmelsene i denne forskriften. Den som har ansvaret for dyreholdet skal sikre tilstrekkelig faglig kompetent personell til enhver tid.

§ 17. Driftsformer med enkle dyrerom og utegang

Ved driftsformer med dyrerom og utegang der fôrings og/eller aktivitetsområde er ute, skal bestemmelsene i denne forskriften, unntatt § 10 bokstav e, være oppfylt.
Dyrene skal ha tilgang på liggeunderlag med tilfredstillende varmetekniske egenskaper der alle dyrene kan ligge samtidig. Det er ikke tillatt med metall eller betong som liggeareal.
Liggeområdet skal som minimum ha 3 tette vegger og tak og gi tilstrekkelig beskyttelse mot vind og nedbør, og skal være slik utformet at det ikke renner vann inn fra omkringliggende områder.
Det skal etableres fôringsplass som gjør det mulig å fôre dyrene på en god måte.
Det skal avsettes særskilt plass for dyr som trenger spesielt tilsyn eller stell. I den kalde årstiden skal egnet rom med tilstrekkelig lys og som kan varmes opp, være tilgjengelig for slike dyr.

§ 19. Tilsyn og stell

Eier eller annen med ansvar for dyrene skal sikre at samtlige dyr får tilsyn etter behov.
Dyr som holdes innendørs, skal normalt sees etter minst to ganger pr. døgn.
Dyr som holdes på utmarksbeite, skal sees etter minst en gang pr. uke i områder uten særskilt risiko.
Ved mistanke om økt fare må tilsynet intensiveres slik at forhold som kan medføre dårlig velferd, syke, skadde og avmagrede dyr, oppdages så tidlig som råd er.
Småfe skal ha godt og regelmessig stell, og klippes etter behov og minst årlig. Dyrenes klauver skal undersøkes regelmessig og beskjæres ved behov. Småfe skal ved behov gis fødselshjelp av kompetent person, om nødvendig av veterinær.

§ 20. Fôr og vann

Fôring av og beitegrunnlaget for småfe skal være tilstrekkelig og slik sammensatt at det dekker dyrenes behov for fôr og vann av god kvalitet, og de skal ha kontinuerlig tilgang til vann.
Lam/kje skal ha tilstrekkelig med melk. Nyfødte skal snarest ha tilstrekkelig med råmelk.
Med mindre dyrene har fri tilgang på fôr og vann, skal alle dyrene kunne ete samtidig.
Fôr og vann skal lagres og plasseres slik at kvaliteten ikke forringes. Kraftfôret skal være lagret slik at dyr ikke kan komme til det.
Se hele forskriften

Kilde: Lovdata.no