Merking av fiskekaker med «glutenfri»
Fiskekaker kunne ikke merkes med «glutenfri» da det ikke er vanlig å bruke ingredienser som inneholder gluten i fiskekaker.
- Avgjort dato
- Saksnummer
- 2023/065435
- Resultat
- Ikke medhold
Bakgrunn
En av Mattilsynets oppgaver er å kartlegge hvordan virksomhetene etterlever kravene til merking av matvarer. I 2023 kontrollerte Mattilsynet merkingen på fiskematprodukter, inkludert om merkingen var egnet til å villede forbruker. En virksomhet klaget på avgjørelsen om å fjerne merkingen “glutenfri” på sine fiskekaker.
Vurdering
For å merke en matvare med «glutenfri» må sammensetningen av produktet oppfylle kravene i glutenforordningen, som er tatt inn i matinformasjonsforskriften. I tillegg må påstanden «glutenfri» være relevant for produktet. Det innebærer at andre lignende produkter vanligvis inneholder glutenholdige ingredienser.
Vurderingene om bruken av «glutenfri» må gjøres i forhold til sammensetningen av fiskekaker generelt. Det er ikke vanlig å bruke glutenholdige ingredienser i fiskekaker. Det er følgelig ikke grunnlag for å merke fiskekakene med «glutenfri».
Konklusjon
Negativ deklarasjon av gluten er villedende da det ikke er vanlig å bruke glutenholdige ingredienser i fiskekaker.
Du kan be om innsyn i saken via einnsyn 2023/65435
Regelverk
Matinformasjonsforskriften
Artikkel 7
God opplysningspraksis
-
a. med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte, -
b. ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har, -
c. ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves, -
d. ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
-
a. reklame, -
b. presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.
Artikkel 3
Opplysninger til forbrukerne
-
a. redusere gluteninnholdet i én eller flere av de glutenholdige ingrediensene, eller -
b. erstatte de glutenholdige ingrediensene med andre ingredienser som er naturlig glutenfrie.
Kilde: Lovdata.no