Klagesak

Merking av fiskekaker med «glutenfri»

Fiskekaker kunne ikke merkes med «glutenfri» da det ikke er vanlig å bruke ingredienser som inneholder gluten i fiskekaker. 

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2023/065435
Resultat
Ikke medhold

Bakgrunn

En av Mattilsynets oppgaver er å kartlegge hvordan virksomhetene etterlever kravene til merking av matvarer. I 2023 kontrollerte Mattilsynet merkingen på fiskematprodukter, inkludert om merkingen var egnet til å villede forbruker. En virksomhet klaget på avgjørelsen om å fjerne merkingen “glutenfri” på sine fiskekaker.  

Vurdering

For å merke en matvare med «glutenfri» må sammensetningen av produktet oppfylle kravene i glutenforordningen, som er tatt inn i matinformasjonsforskriften. I tillegg må påstanden «glutenfri» være relevant for produktet. Det innebærer at andre lignende produkter vanligvis inneholder glutenholdige ingredienser. 

Vurderingene om bruken av «glutenfri» må gjøres i forhold til sammensetningen av fiskekaker generelt.  Det er ikke vanlig å bruke glutenholdige ingredienser i fiskekaker. Det er følgelig ikke grunnlag for å merke fiskekakene med «glutenfri».  

 

Konklusjon

Negativ deklarasjon av gluten er villedende da det ikke er vanlig å bruke glutenholdige ingredienser i fiskekaker.  

Du kan be om innsyn i saken via einnsyn 2023/65435

Regelverk

Matinformasjonsforskriften

Artikkel 7
God opplysningspraksis

1. Næringsmiddelopplysninger skal ikke være villedende, særlig
  1. a.
    med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte,
  2. b.
    ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har,
  3. c.
    ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves,
  4. d.
    ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
2. Næringsmiddelopplysninger skal være korrekte, tydelige og enkle for forbrukeren å forstå.
3. Med forbehold for unntak i unionslovgivningen som får anvendelse på naturlig mineralvann og på næringsmidler til bruk ved spesielle ernæringsmessige behov, skal næringsmiddelopplysninger ikke tillegge et næringsmiddel egenskaper som forebygging, behandling eller helbredelse av sykdom hos mennesker eller skape inntrykk av slike egenskaper.
4. Nr. 1, 2 og 3 får også anvendelse på
  1. a.
    reklame,
  2. b.
    presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.

Artikkel 3
Opplysninger til forbrukerne

1. Når det gis opplysninger til forbrukerne om fravær eller redusert forekomst av gluten i næringsmidler, skal disse opplysningene utelukkende gis i form av de angivelsene og i samsvar med de vilkårene som er fastsatt i vedlegget.
2. Næringsmiddelopplysningene nevnt i nr. 1 kan ledsages av angivelsen «egnet for personer med glutenintoleranse» eller «egnet for personer med cøliaki».
3. Næringsmiddelopplysningene nevnt i nr. 1 kan ledsages av angivelsen «særlig sammensatt for personer med glutenintoleranse» eller «særlig sammensatt for personer med cøliaki» dersom næringsmiddelet er særlig framstilt, bearbeidet og/eller tilberedt for å
  1. a.
    redusere gluteninnholdet i én eller flere av de glutenholdige ingrediensene, eller
  2. b.
    erstatte de glutenholdige ingrediensene med andre ingredienser som er naturlig glutenfrie.
Se hele forskriften

Kilde: Lovdata.no