Klagesak

Det kan ikke klages på kategorisering som kronisk dårlig dyrehold

En dyreholder klaget på kategoriseringen av dyreholdet hans som kronisk dårlig dyrehold fordi det medførte trekk i produksjonstilskuddet fra landbruksmyndighetene. 

Publisert
Avgjort dato
Saksnummer
2024/259050
Resultat
Ikke medhold

Bakgrunn

Klager mente at kategoriseringen av et dyrehold som kronisk dårlig dyrehold i realiteten var bestemmende for hans rettigheter og plikter, slik at det er et enkeltvedtak med klageadgang. Han viste til at landbruksmyndighetene legger Mattilsynets vurdering til grunn i sin vurdering av om produksjonstilskuddet skal avkortes. 

Vurdering

Klagesaksenheten vurderte at kategorisering som kronisk dårlig dyrehold ikke er et enkeltvedtak med klageadgang. I vurderingen har klagesaksenheten vektlagt at landbruksmyndighetene selv gjør en vurdering av informasjon fra Mattilsynet. Dersom de velger å redusere produksjonstilskuddet gjøres dette i et enkeltvedtak med klageadgang. Det er dette vedtaket som er bestemmende for dyreholders rettigheter og plikter.

Konklusjon

Det kan ikke klages på Mattilsynets kategorisering av et dyrehold som kronisk dårlig dyrehold. Dette er en avgjørelse om hvordan dyreholdet skal følges opp internt, og utgjør ikke et enkeltvedtak i forvaltningslovens forstand. 

Du kan be om innsyn i saken via eInnsyn: 2024/259050

 

Regelverk

Forvaltningsloven - fvl

§ 2. (definisjoner).

I denne lov menes med:
  1. a.
    vedtak, en avgjørelse som treffes under utøving av offentlig myndighet og som generelt eller konkret er bestemmende for rettigheter eller plikter til private personer (enkeltpersoner eller andre private rettssubjekter);
  2. b.
    enkeltvedtak, et vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til en eller flere bestemte personer;
  3. c.
    forskrift, et vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til et ubestemt antall eller en ubestemt krets av personer;
  4. d.
    offentlig tjenestemann, en embetsmann eller annen som er ansatt i statens eller en kommunes tjeneste;
  5. e.
    part, person som en avgjørelse retter seg mot eller som saken ellers direkte gjelder.
  6. f.
    dokument: en logisk avgrenset informasjonsmengde som er lagret på et medium for senere lesing, lytting, framføring, overføring eller lignende.
  7. g.
    skriftlig: også elektronisk melding når informasjonen i denne er tilgjengelig også for ettertiden;
  8. h.
    nedtegning, nedskriving og protokollering: også elektronisk nedtegning når dette oppfyller hensynene bak nedtegningen i like stor grad som nedtegning på papir.
Avgjørelse som gjelder ansettelse, oppsigelse, suspensjon, avskjed eller forflytting av offentlig tjenestemann, regnes som enkeltvedtak. Det samme gjelder vedtak om å ilegge offentlig tjenestemann ordensstraff eller tilstå ham pensjon. Kongen kan bestemme hva som i tvilstilfelle skal regnes som enkeltvedtak etter dette ledd, eller at andre saker om offentlige tjenesteforhold skal regnes som enkeltvedtak.
Som enkeltvedtak reknes også avgjørelser som gjelder avvising av en sak eller bruk av særlige tvangsmidler for å få gjennomført et vedtak.
Et forvaltningsorgan likestilles med privat rettssubjekt ved anvendelse av første ledd dersom organet har samme interesse eller stilling i saken som private parter kan ha.

§ 28. (vedtak som kan påklages, klageinstans).

Enkeltvedtak kan påklages av en part eller annen med rettslig klageinteresse i saken til det forvaltningsorgan (klageinstansen) som er nærmest overordnet det forvaltningsorgan som har truffet vedtaket (underinstansen).
For enkeltvedtak som er truffet av forvaltningsorgan opprettet i medhold av lov om kommuner og fylkeskommuner, er klageinstansen kommunestyret eller fylkestinget, eller etter disses bestemmelse, formannskapet eller fylkesutvalget eller en eller flere særskilte klagenemnder oppnevnt av kommunestyret eller fylkestinget. For enkeltvedtak som er truffet av egne rettssubjekter som har fått overført myndighet fra kommunen eller fylkeskommunen, er klageinstansen én eller flere særskilte klagenemnder som er oppnevnt av det øverste organet i rettssubjektet. Departementet er likevel klageinstans når vedtak er truffet av kommunestyret eller fylkestinget eller av det øverste organet i et eget rettssubjekt som har fått overført myndighet fra kommunen eller fylkeskommunen. Vedkommende statlige organ er klageinstans når vedtak er truffet i henhold til myndighet delegert fra et statlig forvaltningsorgan.
Med mindre Kongen bestemmer annerledes, kan klageinstansens vedtak i klagesak ikke påklages. Klageinstansens vedtak om å avvise klagen kan likevel påklages, unntatt:
  1. a.
    når også underinstansen traff vedtak om å avvise klagen,
  2. b.
    når underinstansen har prøvd avvisningsspørsmålet og kommet til at vilkårene for realitetsbehandling er til stede,
  3. c.
    når Kongen vil være klageinstans,
  4. d.
    når klagen er avvist av en uavhengig klagenemnd.

Er det klagerett over et vedtak om å avvise en klage som er truffet av et kommunalt eller fylkeskommunalt organ som klageinstans, går klagen til statsforvalteren.

For særskilte saksområder kan Kongen fastsette klageregler som utfyller eller avviker fra reglene i dette kapittel. Forskrift som begrenser klageretten eller som ellers vesentlig endrer reglene til skade for partsinteresser, kan bare gis når tungtveiende grunner taler for det.

§ 34. (klageinstansens kompetanse).

Dersom vilkårene for å behandle klagen ikke foreligger, skal klageinstansen avvise saken, jfr. dog § 31. Klageinstansen er ikke bundet av at underinstansen har ansett vilkårene for å foreligge.
Tas klagen under behandling, kan klageinstansen prøve alle sider av saken og herunder ta hensyn til nye omstendigheter. Den skal vurdere de synspunkter som klageren kommer med, og kan også ta opp forhold som ikke er berørt av ham. Der statlig organ er klageinstans for vedtak truffet av en kommune eller fylkeskommune, skal klageinstansen legge stor vekt på hensynet til det kommunale selvstyre ved prøving av det frie skjønn. Det skal fremgå av vedtaket hvordan klageinstansen har vektlagt hensynet til det kommunale selvstyret.
Vedtaket kan ikke endres til skade for klageren, med mindre dennes interesser finnes å måtte vike for omsynet til andre privatpersoner eller offentlige interesser. Melding om slik endring må være sendt klageren innen 3 måneder etter at underinstansen mottok klagen. Begrensningene i første og annet punktum gjelder likevel ikke når vedtaket også er påklaget av en annen klager, og dennes klage finnes begrunnet.
Klageinstansen kan selv treffe nytt vedtak i saken eller oppheve det og sende saken tilbake til underinstansen til helt eller delvis ny behandling.
Se hele loven

Kilde: Lovdata.no