Avslag for semilukket akvakulturanlegg fordi det var for nært et settefiskanlegg
Semilukket teknologi kan gi et viktig bidrag til mindre lus, bedre fiskehelse og fiskevelferd. I dette tilfellet var risikoen for spredning av sykdom likevel for stor.
- Avgjort dato
- Saksnummer
- 2024/278270
- Resultat
- Ikke medhold
Bakgrunn
Virksomheten ønsket å etablerere akvakulturanlegg for matfisk med bruk av semilukkede merder og avløp på 60 meters dybde omtrent to kilometer fra etablert settefiskanlegg.
Vurdering
Klagesaksenheten sa seg enig i at økt bruk av semilukkede merder, med dyp plassering av vanninntak og avløp, kan gi et viktig bidrag til bedre fiskehelse og fiskevelferd. Brukt på riktig måte, og på riktig sted, gir det redusert risiko for lakselus, og dermed mindre behov for håndtering og behandling av fisken. Det kan bidra til økt tilvekst, bedre overlevelse, og det kan bli lettere å håndtere andre sykdommer.
Spørsmålet i saken er likevel om bruken av semilukkede merder, plasseringen av avløpet på 60 meters dyp og strømforholdene i området, er tiltak som gir tilstrekkelig reduksjon av smitterisikoen til etablert settefiskanlegg når avstanden er så kort som omtrent to km.
Anlegget vil ha betydelig lavere sannsynlighet for å få lakselus inn i anlegget sammenlignet med et åpent merdanlegg. Sannsynligheten for å få inn virussykdommer som ILA og PD vil også bli lavere, men langt fra så vesentlig som for lakselus. Samtidig vil punktutslippet av avløpsvannet fra anlegget kunne inneholde større mengder smittestoffer ved et sykdomsutbrudd.
I denne saken vil etablering av akvakulturanlegget innebære en uakseptabel risiko for spredning av sykdom til det eksisterende settefiskanlegget.
Konklusjon
Avslag på søknad om etablering grunnet kort avstand til tross for risikoreduserende tiltak.
Du kan be om innsyn i saken via eInnsyn: 2024/278270
Regelverk
Matloven - matl
§ 19. Dyrehelse
-
a. klassifisering og gruppering av sykdommer og smittestoffer, -
b. oppretting av soner med ulik helse- og sykdomsstatus samt epidemiologisk atskilte regioner, -
c. godkjenning og bruk av vaksiner og annen medikamentell behandling til dyr, -
d. flytting, transport, omsetning og bruk av levende og døde dyr, animalske biprodukter, gjenstander mv., -
e. kontroll av avlsdyr, uttak av kjønnsprodukter og reproduksjon av dyr, -
f. adgangsbegrensninger for personer som kan føre med seg smitte til bygninger som brukes til dyr, fôr eller utstyr til dyr, og om plikt til å la sin person og medbrakte gjenstander desinfiseres, og -
g. krav om å oppgi relevant informasjon om et dyrs helse ved overdragelse.
§ 23. Tilsyn og vedtak
Kilde: Lovdata.no
Dyrehelseforskriften
§ 4. Dyrehelseforordningen
Godkjenning og vilkår for godkjenning, og delegerte rettsakter
-
a. Anleggene oppfyller følgende krav, der det er relevant, når det gjelder -
i. karantene, isolasjon og andre biosikkerhetstiltak, idet det tas hensyn til kravene i artikkel 10 nr. 1 bokstav b) og eventuelle regler vedtatt i samsvar med artikkel 10 nr. 6, -
ii. overvåkingskrav i henhold til artikkel 24 og dersom det er relevant for den berørte anleggstypen og den tilknyttede risikoen, artikkel 25, -
iii. journalføring som fastsatt i artikkel 186–188 og eventuelle regler vedtatt i henhold til artikkel 189 og 190.
-
-
b. Anleggene har lokaler og utstyr som -
i. i tilstrekkelig grad begrenser risikoen for innføring og spredning av sykdommer til et akseptabelt nivå, idet det tas hensyn til den aktuelle anleggstypen, -
ii. har tilstrekkelig kapasitet for artene, kategoriene og mengden (antall, volum eller vekt) av berørte akvatiske dyr.
-
-
c. Anleggene utgjør ikke en uakseptabel risiko med hensyn til spredning av sykdommer, idet det tas hensyn til de risikoreduserende tiltakene som er innført. -
d. Anleggene har innført et system som gjør at den driftsansvarlige kan godtgjøre overfor vedkommende myndighet at kravene i bokstav a), b) og c) er oppfylt.
-
a. Karantene, isolasjon og andre biosikkerhetstiltak som nevnt i nr. 1 bokstav a) i). -
b. Overvåking som nevnt i nr. 1 bokstav a) ii). -
c. Lokaler og utstyr som nevnt i nr. 1 bokstav b).
-
a. Risikoene som den enkelte typen anlegg utgjør. -
b. Artene og kategoriene av akvakulturdyr eller akvatiske dyr som er relevante for godkjenningen. -
c. Den aktuelle produksjonstypen. -
d. Typiske forflytningsmønstre for typen akvakulturanlegg og de artene og kategoriene av dyr som holdes i disse anleggene.
Kilde: Lovdata.no
Akvabiosikkerhetsforskriften
§ 6. Ytterligere krav til godkjenning, med krav til vurdering av avstand til annen akvakulturrelatert virksomhet, vassdrag m.m.
Kilde: Lovdata.no