Rapport

Overvåkingsprogram for vill laksefisk 2023

Havforskningsinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet undersøkt omfang og forekomst av ulike virus hos vill laksefisk. Resultatene viste at postsmolt og sjøørret fra de undersøkte fjordene hadde svært lav forekomst av smittestoffene som er vanlig i norsk oppdrett.

Faglig oppdatert

Fisken ble samlet inn som en del av det nasjonale overvåkingsprogrammet for lakselus.

Målet med dette programmet er å få mer kunnskap om smitte fra oppdrettsfisk til villfisk.

Hva ble undersøkt?

Postsmolten ble tatt i ytre deler av Boknafjord (N = 50) og Hardangerfjord (N = 50) ved tråling i perioden mai-juni. Sjøørret ble fanget ved ruse og garn i Hitra område i juni.

Vill atlantisk laks postsmolt og sjøørret fanget i akvakulturproduksjonsområder (PO2, 3 og 6).

Tidsrom
2023
Hva lette vi etter?

Prevalensen (forekomst og omfang) av Infeksiøst lakseanemivirus (ILAV), Salmonid alfavirus (SAV, PD-virus), Piscine orthoreovirus 1 (PRV-1), Piscine myokardittvirus (PMCV) og Renibacterium salmoninarum (BKD) infeksjoner

Hva fant vi?

Resultatene i rapporten viste at postsmolt og sjøørret fra de undersøkte fjordene hadde svært lav forekomst av smittestoffene som er vanlig i norsk oppdrett. Kun i noen få fisk ble det påvist smitte, og virusene som ble funnet, var i så lave konsentrasjoner at falsk positive prøvesvar ikke kunne utelukkes.

R. salmoninarum (BKD) ble ikke påvist i det hele tatt.  Disse funnene utfyller og bekrefter de tidligere rapporterte dataene fra Havforskningsinstituttet, og kan tyde på at omfang og forekomst av infeksjoner i villaks postsmolt og sjøørret ikke påvirkes signifikant av forekomsten av disse infeksjonene i fiskeoppdrett

Les mer om overvåkingen av vill laksefisk og se rapporten (hi.no)

Hvem utførte oppdraget?

Havforskningsinstituttet