Krepsepest

Krepsepest er dødelig for all ferskvannskreps (som ikke er av Nord-Amerikansk opprinnelse), inkludert vår egen Edelkreps (Astacus astacus). 

Flere påvisninger av krepsepest i Indre Østfold

I august 2024 ble det funnet signalkreps med krepsepest (Aphanomyces astaci) ved Mørkfoss i Indre Østfold.

I 2023 ble det påvist krepsepest i Hæravassdraget. Krepsepesten sprer seg langsomt oppover i Hæravassdraget med edelkreps. Det er ikke funnet signalkreps i vassdraget. 

Begge områdene ligger i restriksjonssoner for krepsepest. Her er det forbudt å fange kreps. Alt utstyr må tørkes helt eller desinfiseres. Du finner alle restriksjonssonene lenger ned på siden.

Oppdatert

Om sykdommen

Krepsepest er en nasjonalt listeført sykdom (kategori F) og forekomst av eller mistanke om krepsepest skal umiddelbart rapporteres til Mattilsynet.

Symptomer

Edelkreps som blir infisert med krepsepest dør som regel få dager etter å ha blitt smittet. Funn av død edelkreps, eller fravær av edelkreps der hvor det tidligere har vært bestand, gir derfor grunn til mistanke om sykdommen.

Syk edelkreps, enten fra krepsepest eller annen sykdom, kommer ofte frem i dagslys og er gjerne slapp. Lokal hvitfarging av muskulaturen under det tynne bukskjoldet (cuticula) og mellom leddene på beina (peripoder), samt brunaktige fargeforandringer i skallet (melanisering) er også beskrevet ved smitte med krepsepest. 

Signalkreps bærer ofte soppen, men blir ikke syke selv. Hvis det finnes signalkreps i et vassdrag, kan ikke edelkreps overleve der fordi krepsepesten alltid vil være til stede

Hvordan smitter sykdommen?

Sykdommen skyldes eggsporesoppen Aphanomyces astaci som sprer seg lett i elver og innsjøer, både med vannstrømmen nedover og oppover, og skilles ut i store mengder syk eller død kreps.

Slik kan sykdommen spre seg mellom vassdrag:

  • Når kreps eller fisk flyttes mellom vassdrag
  • Når vann fra bøtter, tanker eller annet utstyr tømmes ut etter bruk i smittede områder
  • Når båter, fiskeutstyr eller teiner brukes i nye vann uten å være desinfisert eller tørket etter bruk i smittede vann