Til hovedinnhold

Godkjenning for eksport til EØU

Her finner du informasjon om registrering og godkjenning av produsenter for eksport til den Eurasiske Økonomiske Union (EØU); Russland, Belarus, Kasakhstan, Armenia og Kirgisistan.

Publisert

Alle som ønsker å produsere varer av animalsk opprinnelse for eksport til EØU må være oppført på Rosselkhoznadzor sine lister over produsenter godkjent for eksport til Russland.

Her finner du Rosselkhoznadzor sine lister (fdvps.gov.ru)

Produsenter som vil inn på listene må gjennom en prosess med tre trinn; påmelding, inspeksjon og registrering.

Russland har ikke godtatt registrering av nye produsenter i listen siden sanksjoner har ført til stopp i matimport fra Vesten til Russland.

Påmelding

Produsenter som ønsker inspeksjoner skal melde sin interesse til Norges sjømatråd. Inspeksjonene koordineres av sjømatnæringens bransjeorganisasjoner, Sjømat Norge og Norske Sjømatbedrifters Landsforening og Norsk Industri.

Bransjeorganisasjonene vil gå ut med informasjon om påmelding når inspeksjoner er under planlegging.

Inspeksjon

Før godkjenning for eksport til EØU må de fleste typer produsenter gjennom en inspeksjon av veterinærtjenesten i ett eller flere av unionens medlemsland. I inspeksjonen vil veterinærtjenesten vurdere om produsenten tilfredsstiller kravene i EØU sitt regelverk. Dette er på enkelte områder strengere eller mer spesifikt enn det norske regelverket.

Registrering

Når en produsent har blitt godkjent, skal produsenten registrere seg for eksport til EØU i Mattilsynets skjematjenester. Produsent må også sørge for å vedlikeholde opplysningene som er lagt inn her.

Produsent er selv ansvarlig for å registrere og vedlikeholde sine opplysninger i Mattilsynets skjematjenester.

Veiledning: registrering til Russland i MATS skjematjenester (PDF)