Kampanjen i tall

Innhold på denne siden:

Forklaring til tallgrunnlaget i sluttrapporten kan du lese mer om i avsnittet "Sluttrapport og evalueringsnotat" i kapittel "Organisering, bakgrunn og gjennomføring".

Antall gjennomførte inspeksjoner 

Det er gjennomført inspeksjoner i 582 svinehold fra januar 2021 til oktober 2022. 427 inspeksjoner var i slaktegrisbesetninger og 155 var i smågrisbesetninger.

Figuren viser at det er inspisert 582 dyrehold, hvorav 427 var slaktegrisbesetninger og 155 var smågrisbesetninger.
De aller fleste inspeksjonene var uvarslede. Bare seks inspeksjoner ble varslet på forhånd.

Regelverket stiller minimumskrav

Kravene i regelverket er minimumskrav for dyrevelferd. Det er derfor svært viktig at disse overholdes. Minimumskrav må ikke forveksles med anbefalinger eller optimale forhold. Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket blir etterlevd, og kontrollerer at minimumskravene er oppfylt. 

At det er avdekket regelbrudd i en svinebesetning, er ikke ensbetydende med at grisene lider. En bonde kan for eksempel ha mangelfull dokumentasjon på veterinærbehandlinger uten at grisene lider av den grunn. Et regelbrudd kan også handle om at grisene ikke er beskyttet mot fare for å bli utsatt for unødige påkjenninger og belastninger.
 

Antall inspiserte besetninger per region

Vi har inspisert svinehold i hele landet, men flest i regioner med mange svinehold.

Figuren viser hvor mange svinebesetninger som er inspisert i hver region. Region nord: 24 besetninger, hvorav 4 smågrisbesetninger og 20 slaktegrisbesetninger. Region midt: 108 besetninger, hvorav 33 smågrisbesetninger og 75 slaktegrisbesetninger. Region sør og vest: 238 besetninger, hvorav 60 smågrisbesetninger og 178 slaktegrisbesetninger. Region Stor-Oslo: 64 besetninger, hvorav 20 smågrisbesetninger og 44 slaktegrisbesetninger. Region øst: 148 besetninger, hvorav 38 smågrisbesetninger og 110 slaktegrisbesetninger.

Svinehold med og uten regelbrudd

I tilsynskampanjen har vi undersøkt om ti dyrevelferdskrav fra forskrift om hold av svin ble overholdt. Disse ti sjekkpunktene ble valgt ut fordi de har stor betydning for grisenes daglige velferd. Les mer om dette i Organisering, bakgrunn og gjennomføring

Figuren viser hvilke sjekkpunkter som ble kontrollert i kampanjen. Det er rotemateriale, strø, behandling av syke og skadde dyr, vann, dokumentasjon, forebyggende helsearbeid, fôringsplassen, arealkrav, redemateriale og fiksering.
Følgende sjekkpunkter ble kontrollert i kampanjen: rotemateriale, strø, behandling av syke og skadde dyr, vann, dokumentasjon, forebyggende helsearbeid, fôringsplassen, arealkrav, redemateriale og fiksering.

Totalt antall svinebesetninger med og uten regelbrudd

Figuren viser at det var 328 svinebesetninger som hadde brudd på regelverket. Det er 56 prosent av de inspiserte besetningene. Det var 254 svinebesetninger som oppfylte kravene i regelverket. Det er 44 prosent av de inspiserte besetningene.

Forklaring til tallgrunnlaget i sluttrapporten kan du lese mer om i avsnittet "Sluttrapport og evalueringsnotat" i kapittel "Organisering, bakgrunn og gjennomføring".

Antall slaktegrisbesetninger med og uten regelbrudd

Figuren viser at det var 239 slaktegrisbesetninger som hadde brudd på regelverket. Det er 56 prosent av de inspiserte slaktegrisbesetningene. Det var 188 slaktegrisbesetninger som oppfylte kravene i regelverket. Det er 44 prosent av de inspiserte slaktegrisbesetningene.

Antall smågrisbesetninger med og uten regelbrudd

Figuren viser at det var 89 smågrisbesetninger som hadde brudd på regelverket. Det er 57 prosent av de inspiserte smågrisbesetningene. Det var 66 smågrisbesetninger som oppfylte kravene i regelverket. Det er 43 prosent av de inspiserte smågrisbesetningene.

Regionale funn 

Antall svinebesetninger med og uten regelbrudd 

Det er kun slaktegrisbesetninger i de tre regionene øst, midt og sør og vest hvor det er utført mange nok inspeksjoner til at resultatene kan sammenlignes statistisk. Vi har likevel valgt å ta med denne totaloversikten for å vise de faktiske resultatene fra kampanjen. 

Figuren viser andelen besetninger med regelbrudd i hver region. Region nord: 24 inspiserte dyrehold hvorav 14 med regelbrudd. Det er 58 prosent. Region midt: 108 inspiserte dyrehold hvorav 69 med regelbrudd. Det er 64 prosent. Region sør og vest: 238 inspiserte dyrehold hvorav 150 med regelbrudd. Det er 63 prosent. Region Stor-Oslo: 64 inspiserte dyrehold hvorav 44 med regelbrudd. Det er 69 prosent. Region øst: 148 inspiserte dyrehold hvorav 51 med regelbrudd. Det er 34 prosent.

De fleste hadde ingen eller få regelbrudd

I besetningene hvor det ble avdekket regelbrudd, var det vanligst med brudd som angikk ett eller to sjekkpunkter. Det var få besetninger som hadde brudd på mange sjekkpunkter. 

Slaktegris: oversikt over hvor mange sjekkpunkter med regelbrudd vi fant per besetning

Figuren viser hvor mange sjekkpunkter med regelbrudd slaktegrisbesetningene hadde. 0 sjekkpunkter med brudd: 188 besetninger. 1 sjekkpunkt med brudd: 92 besetninger. 2 sjekkpunkter med brudd: 66 besetninger. 3 sjekkpunkter med brudd: 39 besetninger. 4 sjekkpunkter med brudd: 21 besetninger. 5 sjekkpunkter med brudd: 11 besetninger. 6 sjekkpunkter med brudd: 4 besetninger. 7 sjekkpunkter med brudd: 4 besetninger. 8 sjekkpunkter med brudd: 2 besetninger.

Smågris: oversikt over hvor mange sjekkpunkter med regelbrudd vi fant per besetning

Figuren viser hvor mange sjekkpunkter med regelbrudd smågrisbesetningene hadde. 0 sjekkpunkter med brudd: 66 besetninger. 1 sjekkpunkt med brudd: 32 besetninger. 2 sjekkpunkter med brudd: 22 besetninger. 3 sjekkpunkter med brudd: 18 besetninger. 4 sjekkpunkter med brudd: 7 besetninger. 5 sjekkpunkter med brudd: 6 besetninger. 6 sjekkpunkter med brudd: 1 besetning. 7 sjekkpunkter med brudd: 2 besetninger. 8 sjekkpunkter med brudd: 1 besetning.

Ser vi samlet på slaktegris- og smågrisbesetningene som hadde regelbrudd (328), hadde: 

  • 124 besetninger brudd på ett sjekkpunkt 

  • 88 besetninger brudd på to sjekkpunkter 

  • 57 besetninger brudd på tre sjekkpunkter 

  • 59 besetninger brudd på fire eller flere sjekkpunkter 


Det var cirka ti prosent av besetningene som hadde brudd på fire eller flere sjekkpunkter. Dette gjaldt både for slaktegrisbesetninger, smågrisbesetninger og totalt. 

Fordi én dårlig besetning kan slå mer ut på statistikken i regioner eller produksjonsformer med få inspeksjoner, er det bare slaktegrisbesetninger i regionene midt, øst og sør og vest som kan sammenlignes statistisk.  

Om lag to prosent av slaktegrisbesetningene som ble inspisert i region øst, hadde fire eller flere sjekkpunkter med regelbrudd. I region midt var tilsvarende tall cirka fem prosent, og i region sør og vest var det om lag 14 prosent. Det var altså en betydelig større andel slaktegrisbesetninger i sør og vest som hadde mange regelbrudd, enn i de sammenlignbare regionene midt og øst. 

I region Stor-Oslo var det 23 prosent av slaktegrisbesetningene som hadde fire eller flere regelbrudd, mens det ikke var noen i region nord. Det er imidlertid større usikkerhet knyttet til hvorvidt besetningene i disse to regionene utgjør et representativt utvalg, siden grunnlaget er lite. 

Hvilke regelbrudd var vanligst? 

I 328 besetninger ble det avdekket ett eller flere regelbrudd. Det var sjekkpunktene rotemateriale, strø og behandling av syke og skadde dyr som oftest hadde regelbrudd. Dette var likt for både slaktegrisbesetninger og smågrisbesetninger. 

Figuren viser hvor mange besetninger som hadde brudd knyttet til de ulike sjekkpunktene. Sjekkpunktene er listet i synkende rekkefølge, slik at sjekkpunktet som flest besetninger hadde brudd på står øverst og det som færrest hadde brudd på er nederst. Rotemateriale: 202 besetninger hvorav 153 slaktegris- og 49 smågrisbesetninger. Strø: 154 besetninger hvorav 114 slaktegris- og 40 smågrisbesetninger. Behandling av syke og skadde dyr: 142 besetninger hvorav 105 slaktegris- og 37 smågrisbesetninger. Vann: 90 besetninger hvorav 65 slaktegris- og 25 smågrisbestninger. Dokumentasjon: 75 besetninger hvorav 53 slaktegris- og 22 smågrisbesetninger. Forebyggende helsearbeid: 41 besetninger hvorav 27 slaktegris- og 14 smågrisbesetninger. Arealkrav: 31 besetninger hvorav 19 slaktegris- og 12 smågrisbesetninger. Fôringsplassen: 13 besetninger hvorav 10 slaktegris- og 3 smågrisbesetninger. Redemateriale: 10 smågrisbesetninger. Fiksering: 6 besetninger hvorav 2 tilfeldige funn i kombinertbesetninger hvor det var slaktegris som ble ført tilsyn med og 4 i smågrisbesetninger.
Figuren viser hvor mange besetninger som hadde regelbrudd knyttet til de ulike sjekkpunktene.

Det kan ha vært brudd på flere sjekkpunkter i samme besetning, og derfor er summen av antall besetninger med brudd på hvert sjekkpunkt ikke den samme som summen av antall besetninger med regelbrudd totalt. Én besetning kan ha fått flere reaksjoner fra Mattilsynet knyttet til samme sjekkpunkt, men dette vil kun telle som én besetning med brudd på dette sjekkpunktet i denne oversikten.

Regionale funn

Fordeling av de tre vanligste kategoriene av regelbrudd

Det var sjekkpunktene rotemateriale, strø og behandling av syke og skadde dyr det oftest var knyttet regelbrudd til. Figuren viser hvor mange prosent av besetningene som hadde brudd på disse tre sjekkpunktene i hver region. Region nord: 24 inspiserte dyrehold. 14 prosent brudd på strø, 29 prosent brudd på rotemateriale, 8 prosent brudd på behandling av syke og skadde dyr. Region midt: 108 inspiserte dyrehold. 38 prosent brudd på strø, 54 prosent brudd på rotemateriale, 19 prosent brudd på behandling av syke og skadde dyr. Region sør og vest: 238 inspiserte dyrehold. 24 prosent brudd på strø, 38 prosent brudd på rotemateriale, 33 prosent brudd på behandling av syke og skadde dyr. Region Stor-Oslo: 64 inspiserte dyrehold. 44 prosent brudd på strø, 39 prosent brudd på rotemateriale, 36 prosent brudd på behandling av syke og skadde dyr. Region Øst: 148 inspiserte dyrehold. 16 prosent brudd på strø, 14 prosent brudd på rotemateriale, 14 prosent brudd på behandling av syke og skadde dyr.

Rotemateriale, strø og behandling av syke og skadde dyr er sjekkpunktene Mattilsynet oftest fant brudd på, når vi ser på resultatene for landet som helhet. Denne figuren viser andelen besetninger med brudd på disse sjekkpunktene i hver region. 
 
Fordi én dårlig besetning kan slå mer ut på statistikken i regioner eller produksjonsformer med få inspeksjoner, er det bare slaktegrisbesetninger i regionene midt, øst og sør og vest som kan sammenlignes statistisk. Vi har likevel valgt å ta med begge produksjonsformene og alle regionene i denne oversikten, for å vise de faktiske resultatene fra kampanjen. Vi gjør oppmerksom på at det er usikkert om utvalget i region nord og region Stor-Oslo er representativt, fordi grunnlaget er lite. 

Oversikt over Mattilsynets reaksjonsformer i kampanjen 

Hvis inspektører finner brudd på regelverket ved inspeksjoner, blir dette registrert i Mattilsynets datasystem som enten «ikke tilfredsstillende» eller «alvorlig vanskjøtsel». Forhold i kategorien «alvorlig vanskjøtsel» omfatter tilfeller der flere dyr er døde eller må avlives på grunn av manglende fôring, vanntilgang og stell. Slike saker blir ofte på folkemunne kalt «dyretragedier». Selv om man kan tenke seg at griser som går i møkk eller ikke har fått behandling for sykdom eller skader, har lidd av vanskjøtsel, kommer det altså ikke inn under kategorien «alvorlig vanskjøtsel». Det ble ikke avdekket noen tilfeller av «alvorlig vanskjøtsel» i denne kampanjen. 

Når Mattilsynet oppdager at noen bryter reglene for hold av dyr, skal Mattilsynet reagere for å sikre at reglene blir fulgt i framtiden. I de fleste tilfeller vil den som har ansvaret for dyra rette opp feilen når vi har påpekt at man har plikt til det, eller gitt pålegg om utbedring. 

Hvis dyreholderen derimot ikke følger opp veiledning eller pålegg, benytter vi det som kalles opptrappende virkemiddelbruk for å oppnå at regelverket etterleves. Dette betyr at vi fatter nye vedtak med «strengere» og mer inngripende reaksjonsformer. Da kan Mattilsynet for eksempel bestemme at dyreholderen må betale tvangsmulkt, eller vi kan gi forbud mot bestemte aktiviteter, avvikle dyreholdet eller ta dyr i midlertidig forvaring. Hvis regelbruddet er svært alvorlig, kan vi gi et overtredelsesgebyr eller anmelde dyreholderen til politiet. 

Du kan lese mer om reaksjonsformer i Organisering, bakgrunn og gjennomføring

Her er en oversikt over hvilke reaksjonsformer vi har brukt, og hvor mange ganger vi har brukt dem

  • Hastevedtak (vedtak uten forhåndsvarsling): 115
     
  • Varsler om vedtak: 525
     
  • Vedtak: 334 av de 525 varslede vedtakene ble fattet. Det vil si at 191 varsler om vedtak ble lukket uten å bli fattet. I så godt som alle tilfellene hvor vedtak ikke ble fattet, skyldtes det at bonden ga tilbakemelding om at regelbruddet allerede var rettet opp innen vedtaket skulle fattes. Det var altså ikke slik at vedtakene ikke ble fattet fordi det ikke hadde vært et regelbrudd i utgangspunktet. I denne rapporten forholder vi oss derfor hovedsakelig til antall varsler om vedtak, og ikke antall fattede vedtak.
     
  • Påpeking av plikt: 5
     
  • Skriftlig veiledning: 279
    Det er gitt én eller flere skriftlige veiledninger til 279 svineprodusenter. Disse fordelte seg på 198 slaktegrisbesetninger og 81 smågrisbesetninger. Noen av de skriftlige veiledningene er gitt ved inspeksjoner hvor det ikke ble avdekket regelbrudd. Du kan lese mer om veiledning som reaksjonsform i Organisering, bakgrunn og gjennomføring.
     
  • Tvangsmulkt: 5
    Det ble varslet om tvangsmulkt for å få gjennomført vedtak, i fem besetninger. I tre av disse ble vedtak om tvangsmulkt fattet.
     
  • Overtredelsesgebyr: 5
    Dette var basert på historikk med gjentagende regelbrudd.
     
  • Politianmeldelser: 0
    Politianmeldelser er forbeholdt de aller mest alvorlige lovbruddene.
     
  • Avvikling: 0
    Reaksjonsformen «avvikling» gjelder tilfeller der dyreholdet er helt eller delvis avviklet, men uten at dyreholderen har fått aktivitetsforbud. Det var ingen slike tilfeller i kampanjen. Aktivitetsforbud innebærer imidlertid helt eller delvis avvikling, slik at de to tilfellene av aktivitetsforbud også har ført til at besetningene ble helt eller delvis avviklet.
     
  • Reduksjon av dyretall: 0
     
  • Aktivitetsforbud: 2


Regionale funn

Figuren viser antall hastevedtak og varsler om vedtak i hver region. Region nord: 24 inspiserte dyrehold. 2 hastevedtak, 23 varsler om vedtak. Region midt: 108 inspiserte dyrehold. 11 hastevedtak, 124 varsler om vedtak. Region sør og vest: 238 inspiserte dyrehold. 83 hastevedtak, 203 varsler om vedtak. Region Stor-Oslo: 64 inspiserte dyrehold. 12 hastevedtak, 101 varsler om vedtak. Region øst: 148 inspiserte dyrehold. 7 hastevedtak, 74 varsler om vedtak.

Vi ser at region sør og vest har en mye høyere andel hastevedtak enn de sammenlignbare regionene midt og øst. Dette er naturlig ettersom hastevedtak oftest benyttes ved brudd på reglene for behandling av syke og skadde dyr, og region sør og vest hadde en større andel brudd på dette sjekkpunktet enn de to andre regionene. 

Alle overtredelsesgebyrer og aktivitetsforbud var i region sør og vest. 

Av de fem besetningene som fikk varsel/vedtak om tvangsmulkt, var to i region Stor-Oslo og tre i region sør og vest.