Krav til dyreholdjournal for svin

Alle som har svin, skal ha en oppdatert dyreholdjournal.

Publisert

Disse opplysningene må stå i dyreholdjournalen

Dyreholdjournalen for svin skal inneholde følgende opplysninger for hver gruppe av dyr som holdes på anlegget og som har det samme registreringsnummeret for anlegget der de ble født:

  1. registreringsnummeret som vises av øremerket dyrene er merket med
  2. det samlede antall dyr i gruppen
  3. dato for hvert enkelt dyr som dør, blir slaktet eller går tapt på anlegget
  4. at dyrene er merket med elektronisk øremerke og plasseringen av dette, dersom dyrene er merket med elektronisk øremerke.

Dyreholdjournalen skal også inneholde:

  1. følgende opplysninger om hver gruppe av dyr som flyttes fra anlegget:
    • dato for flyttingen
    • antall dyr i gruppen
    • navn og adresse til driftsansvarlig på mottakeranlegget
    • registrerings- eller godkjenningsnummeret til mottakeranlegget  
  2. følgende opplysninger om hver gruppe dyr som flyttes til anlegget: 
    • dato for flyttingen
    • antall dyr i gruppen
    • navn og adresse til driftsansvarlig på avsenderanlegget
    • registrerings- eller godkjenningsnummeret til avsenderlanlegget 
  3.  dokumentasjon som skal følge med dyr som kommer til eller forlater anlegget (transportdokumenter, helsesertifikater, veterinærattester og egenerklæringer)
  4. opplysninger om dødeligheten i anlegget
  5. opplysninger om smitteverntiltak (biosikkerhetstiltak) i anlegget
  6. opplysninger om overvåkning, behandling og testresultater, se også opplysninger om helse for alle svin på anlegget
  7. opplysninger om antall svin i anlegget, anleggets produksjonstype (for eksempel smågrisproduksjon, slaktegrisproduksjon og så videre) og anleggets type og størrelse.

NB! Opplysningene i punkt nummer 5 og 6  trenger ikke føres i dyreholdjournalen forutsatt at de rapporteres til Husdyrregisteret innen 24 timer etter at flyttingen fant sted.

Du må oppdatere journalen og oppbevare den i fem år

Dyreholdjournalen skal sikre sporbarhet, for eksempel i forbindelse med utbrudd og bekjempelse av smittsom sykdom. Det er derfor viktig at dyreholdjournalen er ajourført til enhver tid. 

Dyreholdjournalen skal oppbevares av den driftsansvarlige i minimum fem år. Den skal kunne vises til det lokale Mattilsynet hvis vi spør om det. Plikten til å oppbevare dyreholdjournal gjelder selv om dyreholdet opphører.

Du kan velge selv hvilken form denne journalen skal ha. Den kan være enten på papir eller elektronisk. Det som er viktig, er at alle opplysningene det er krav om skal være med. Journalen må uansett være lett tilgjengelig for veterinæren, og for Mattilsynet når vi kommer på tilsyn.

Regelverk

  1. Landdyrsporbarhetsforskriften § 12, 14, 16 og 17
  2. Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2016/429, artikkel 102
  3. Delegert kommisjonsforordning (EU) 2019/2035, artikkel 22 og 23

Landdyrsporbarhetsforskriften § 12, 14, 16 og 17

§ 12. Journalføring av opplysninger om flytting av storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien og hjortedyr
Driftsansvarlige for anlegg som holder storfe skal for hvert storfe som flyttes til eller fra anlegget journalføre navnet og adressen til den driftsansvarlige på henholdsvis avsender- eller mottakeranlegget.
Driftsansvarlige for anlegg som holder sau, geit, svin, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr skal for hver gruppe av sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr som flyttes til eller fra anlegget journalføre følgende opplysninger:
  1. a.
    navnet og adressen til den driftsansvarlige på henholdsvis avsender- eller mottakeranlegget, og
  2. b.
    det samlede antallet dyr i gruppen.
Dersom flyttingen skjer under ansvar av en driftsansvarlig som gjennomfører oppsamling av dyr uavhengig av et anlegg, skal den driftsansvarlige for oppsamlingen sørge for at opplysningene i første eller annet ledd, sammen med registrerings- eller godkjenningsnummeret til henholdsvis avsender- og mottakeranlegget, gjøres tilgjengelig for mottakeren og avsenderen av dyrene innen 7 dager etter flyttingen.
Driftsansvarlige for rein er unntatt fra bestemmelsene i første til tredje ledd.
§ 14. Journalføring av visse dokumenter for storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien, rein og hestedyr
Den driftsansvarlige skal sikre at identitetskortet til hanndyr av sau og geit, som har vært brukt til naturlig bedekning på flere anlegg i løpet av en bedekningssesong, oppbevares i journalen på det siste anlegget dyret blir brukt den aktuelle sesongen.
Den driftsansvarlig skal sikre at veterinærattester og egenerklæringer, som kreves ved flytting av storfe, sauer, geiter, svin eller dyr av kamelfamilien i Norge, oppbevares i journalen på mottakeranlegget.
Den driftsansvarlige skal sikre at egenerklæringer, som kreves ved flytting av rein eller hestedyr tilbake til Norge etter opphold i andre EØS-stater, oppbevares i journalen på mottakeranlegget.
§ 16. Tidsrom for oppbevaring av journaler
Driftsansvarlige for anlegg som holder storfe, sauer, geiter, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr skal oppbevare journalene på anleggene i minst 10 år.
Driftsansvarlige for anlegg som holder svin, fjørfe, kaniner eller bier, skal oppbevare journalene på anleggene i minst 5 år.
Driftsansvarlige for anlegg som holder andre holdte landdyr enn de som er nevnt i første eller annet ledd skal oppbevare journalene på anleggene i minst 3 år.
Driftsansvarlige for rugerier skal oppbevare journalene på anleggene i minst 3 år.
Transportører skal oppbevare journalene i minst 3 år.
Driftsansvarlige som gjennomfører oppsamling av landdyr uavhengig av et anlegg skal oppbevare journalene i minst 3 år.
§ 17. Unntak fra krav om å journalføre visse hendelser på anlegg med storfe eller svin
Driftsansvarlige for anlegg som holder storfe er unntatt fra kravet om å journalføre opplysninger om fødsel eller dødsfall av storfe på anlegget dersom de sørger for at alle opplysninger som skal registreres om hendelsen i henhold til § 36 er oversendt til Mattilsynets elektroniske database innen 24 timer etter at hendelsen fant sted.
Driftsansvarlige for anlegg som holder storfe eller svin er unntatt fra kravet om å journalføre opplysninger om flytting av storfe eller svin til og fra anleggene sine dersom de sørger for at alle opplysninger som skal registreres om flyttingen i henhold til § 38 er oversendt til Mattilsynets elektroniske database innen 24 timer etter at flyttingen fant sted.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no