Smittesluse i anlegg med næringsrettet dyrehold

Driftsansvarlig for anlegg med næringsrettet dyrehold har ansvar for å forebygge smitte.

Faglig oppdatert

Driftsansvarlig i anlegg med næringsrettet dyrehold skal blant annet sørge for: 

  1. Smittesluse: En smittesluse skal hindre at smitte kommer inn i eller ut av området der dyrene dine holdes. Varmt og kaldt vann skal være tilgjengelig i smitteslusa. Tenk gjennom hvordan du kan utforme slusa slik at brukerne lett kan vaske hender og utstyr og ta på seg overtrekkstøy og sko. Under "Slik gjør du" ser du et eksempel på hvordan en smittesluse kan se ut.
  2. Egen dør/port for inn- og utlasting av dyr: Det må være en egen dør eller en port som brukes til å laste dyr inn eller ut. Dette kravet gjelder ikke for pelsdyr eller for dyrehold i driftsbygninger eller lignende som ble bygget før 1. januar 2020, og som ikke har blitt vesentlig ombygget etter 1. januar 2020. 
  3. En dør eller annen innretning som bare brukes av tankbilsjåfører som henter melk: Dette kravet gjelder bare hvis du driver med melkeproduksjon. 

Slik gjør du – smittesluse

Det er ingen fasitsvar for hvordan en smittesluse skal se ut. Det viktige er at den fungerer i praksis slik at besøkende ikke bringer smitte inn eller ut av dyreholdet ditt.

Eksempel på en smittesluse med ren og uren sone.
Eksempel på en smittesluse. Hentet fra Jørgen Rogne/Helsetjenesten for svin/Animalia

 

Regelverk

Dyrehelseforskriften

§ 31. Særskilte hygienekrav i anlegg med næringsrettet dyrehold

For å forebygge smitte, skal driftsansvarlige i anlegg med næringsrettet dyrehold sørge for at følgende innretningene er hensiktsmessig plassert i anlegget:
  1. a.
    et sted som er delt i tydelige soner der personer kan sluses inn og ut av området der dyrene holdes. I denne smitteslusa skal personer rengjøre hender og medbragt utstyr, skifte fottøy og klær eller ta på overtrekkstøy. Om nødvendig skal både personer og utstyr desinfiseres. Hvilke personer som skal bruke smitteslusa, skal framgå av smittevernplanen etter § 32.
  2. b.
    en særskilt dør eller en port som brukes til å laste dyr inn eller ut. Kravet gjelder ikke for pelsdyr eller for besetninger i driftsbygninger eller lignende som ble bygget før 1. januar 2020, og som ikke har blitt vesentlig ombygget etter 1. januar 2020.
  3. c.
    i et melkeproduksjonsanlegg, en dør eller en annen innretning som bare brukes av tankbilsjåfører som henter melk.
Inngangen til bygninger med dyr skal være merket med oppslag om at det bare er adgang hvis den driftsansvarlige tillater det.
Den driftsansvarlige må sørge for at dyretransportører som må inn i et tilholdsrom for å hente dyr, har rent og ved behov desinfisert fottøy og overtrekkstøy. Hvis transportøren bruker fottøy eller overtrekkstøy som hører til i anlegget, må dette vaskes og ved behov desinfiseres etter bruk.
Materialene og innredningen i tilholdsrommet for dyrene, smitteslusen og fôrlageret skal kunne rengjøres. Rommene skal holdes ryddige og rene og desinfiseres ved behov. Rommene skal også så langt det er praktisk mulig, være sikret mot gnagere og ville fugler. Fôr skal oppbevares hygienisk forsvarlig.
Toaletter skal ikke ha avløp til eller tømmes i gjødsellageret. Dette gjelder ikke toaletter som er installert før 1. januar 2020.
Se hele forskriften

Kilde: Lovdata.no