Oppdrettshjort som er født i Norge skal merkes senest ni måneder etter fødsel, og alltid før de flyttes fra anlegget de er født på.
All oppdrettshjort skal merkes med to vanlige øremerker. Begge øremerkene skal være godkjent av Mattilsynet og de skal vise dyrets identifikasjonskode.
Denne koden er sammensatt av
landskoden NO eller 578
registreringsnummeret til anlegget (= de åtte første sifrene i produsentnummeret til den driftsansvarlige), og
et individnummer (fire siffer)
Det er ikke krav om at øremerkene skal ha en bestemt farge, men de skal ikke være hvite eller lakserøde. Dersom du ønsker tilleggsinformasjon, som navn eller telefonnummer, kan du ha dette på innsiden av merkene.
Forlengelse av merkefristen
Mattilsynet kan gi tillatelse til å forlenge merkefristen, f.eks. til dyret blir fanget inn for første gang eller skal flyttes fra anlegget det er født på. Søknad om forlenget merkefrist sendes til Mattilsynet med post eller e-post. Adressen finner du på "Kontakt oss".
Merk søknaden med “Søknad om forlenget merkefrist for hjortedyr” og navnet på Mattilsynets lokalkontor som du ønsker å sende søknaden til.
Vilkårene for å innvilge slike søknader er at:
dyrene
ales opp under ekstensive forhold
ikke er vant til regelmessig kontakt med mennesker
området der dyrene holdes, sikrer en høy grad av isolasjon av dyrene
unntaket ikke går ut over dyrenes sporbarhet
Erstatningsmerker
Øremerkene dyret får ved fødselen skal ikke fjernes, endres eller skiftes ut. Det kan allikevel skje at dyret mister ett eller begge øremerkene, eller at merkene blir uleselige. I slike situasjoner kan du få behov for dokumentasjon som sannsynliggjør dyrets identitet.
Mattilsynet anbefaler derfor at dyreholdsjournalen
til enhver tid er oppdatert med opplysninger om identifikasjonskoden til hvert dyr som holdes på anlegget,
inneholder en beskrivelse av hvert dyr (kjønn, farge, avtegn mm.) og
inneholder et bilde av hvert dyr med lesbare øremerker.
Hvis ett øremerke mistes eller blir uleselig
Hvis dyret har mistet ett av øremerkene sine eller ett av øremerkene har blitt uleselig, skal det tapte eller uleselige øremerket erstattes med et nytt. Dette skal gjøres innen 30 dager etter at øremerket gikk tapt eller ble uleselig, men likevel før dyret flyttes til et annet anlegg.
Mattilsynet anbefaler at du erstatter det tapte eller uleselige øremerket så raskt som mulig. Da reduserer du risikoen for at identiteten til dyret ikke kan fastslås dersom det andre øremerket også skulle gå tapt eller bli uleselig. Erstatningsmerket skal vise den samme individuelle identifikasjonskoden som det gjenværende øremerket.
Dersom begge øremerkene mistes eller blir uleselige
Dersom dyret har mistet begge øremerkene sine, eller begge øremerkene har blitt uleselige, må du søke Mattilsynet om tillatelse til å merke dyret på nytt.
Mattilsynet kan bare gi slik tillatelse dersom
merkingen ikke går ut over sporbarheten av dyret (muligheten til å spore fødselsanlegget og eventuelle andre anlegg dyret har vært på),
det fortsatt er mulig å identifisere dyret individuelt, og
det er mulig å fastslå identiteten til dyret med rimelig sikkerhet og at identifikasjonskoden ikke blir endret
For å oppfylle disse kravene er det viktig at du har en oppdatert dyreholdjournal.
Søknaden sendes til Mattilsynet med post eller e-post. Adressen finner du på "Kontakt oss". Merk søknaden med “Søknad om å merke hjort på nytt” og navnet på Mattilsynets lokalkontor som du ønsker å sende søknaden til.
I søknaden må du oppgi den individuelle identifikasjonskoden til dyret du søker om å få merke på nytt. I tillegg må du legge ved innsamlet dokumentasjon som kan sannsynliggjøre dyrets identitet (for eksempel kopi av opplysninger om dyret i dyreholdjournal eller et bilde av dyret med øremerker).
Dersom Mattilsynet gir tillatelse til å merke dyret på nytt, må dyret merkes innen 30 dager etter at tillatelsen ble gitt, men likevel før dyret flyttes til et annet anlegg.
Slik gjør du
Bestilling av godkjente øremerker
Du kan bestille godkjente øremerker hos en av øremerkeprodusentene som har fått godkjent øremerker av Mattilsynet:
§ 18. Godkjenning og bestilling av identifikasjonsmerker
Produsenter eller leverandører av identifikasjonsmerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, skal søke Mattilsynet om godkjenning av merkene i samsvar med de framgangsmåter Mattilsynet fastsetter. Det samme gjelder produsenter eller leverandører av injiserbare signalgivere til fugler av papegøyefamilien.
Injiserbare signalgivere til hunder, katter eller ildere, anses som godkjent dersom de oppfyller de tekniske kravene til signalgivere i del 2 nr. 2 i vedlegg II til forordning (EU) 2021/520, som er gjennomført i § 5.
Driftsansvarlige for storfe, sauer, geiter, svin eller dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, skal bestille identifikasjonsmerker til sine anlegg i samsvar med de framgangsmåter Mattilsynet fastsetter.
§ 19. Oppbygging av norske identifikasjonskoder
I norske identifikasjonskoder til storfe, sauer eller geiter, skal nummeret etter landskoden bestå av dyreholds-ID til den driftsansvarlige på anlegget der dyret skal identifiseres etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved bestilling av identifikasjonsmerker. Det første sifferet i individnummeret til sauer eller geiter skal være det siste sifferet i årstallet dyret er født.
I norske identifikasjonskoder til dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, unntatt rein, skal nummeret etter landskoden bestå av det unike registreringsnummeret til anlegget der dyrene skal identifiseres etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved bestilling av identifikasjonsmerker.
§ 21. Valgfrie opplysninger på identifikasjonsmerker
Identifikasjonsmerker til svin kan inneholde et individnummer. Individnummeret må være atskilt fra og ikke kunne forveksles med eller vanskeliggjøre avlesning av de obligatoriske opplysningene merkene skal inneholde.
Valgfrie opplysninger kan gis på innsiden av konvensjonelle øremerker.
§ 29. Frist for identifikasjon av dyr av kamelfamilien og hjortedyr født i Norge
Driftsansvarlige som holder dyr av kamelfamilien skal sikre at identifikasjonsmerket er satt på dyrene innen 20 dager etter fødselen, men likevel før dyrene forlater fødselsanlegget.
Driftsansvarlige som holder hjortedyr skal sikre at identifikasjonsmerkene er satt på dyrene innen ni måneder etter fødselen, men likevel før dyrene forlater fødselsanlegget eller det første anlegget de kom til etter å ha levd som ville dyr.
Mattilsynet kan forlenge fristen for å sette identifikasjonsmerker på hjortedyr dersom vilkårene i forordning (EU) 2021/520 artikkel 16 nr. 4 er oppfylt.
Driftsansvarlige som holder rein er unntatt fra bestemmelsene i forordning (EU) 2021/520 artikkel 16 nr. 1 og 2, som er gjennomført i § 5, og bestemmelsene i annet ledd dersom dyrene merkes etter reindriftsloven.
§ 31. Erstatning av identifikasjonsmerker
Den driftsansvarlige kan erstatte det uleselige eller tapte identifikasjonsmerket med et nytt som viser samme identifikasjonskode som det gjenværende merket dersom ett av de to identifikasjonsmerkene storfe, sauer eller geiter ble identifisert med i henhold til artikkel 38 eller artikkel 45 (2) i forordning (EU) 2019/2035, som er gjennomført i § 4, blir uleselig eller går tapt.
Den driftsansvarlige kan erstatte det uleselige eller tapte øremerket med et nytt som viser samme identifikasjonskode som det gjenværende øremerket dersom ett av de to øremerkene dyr av kamelfamilien eller hjortedyr ble identifisert med i henhold til artikkel 73(1)(a) eller artikkel 73(2)(a) i forordning (EU) 2019/2035, som er gjennomført i § 4, blir uleselig eller går tapt.
Den driftsansvarlige skal erstatte identifikasjonsmerker etter første eller annet ledd snarest mulig og senest 30 dager etter at identifikasjonsmerket ble uleselig eller gikk tapt, men likevel før dyrene flyttes til et annet anlegg.
Erstatning av et identifikasjonsmerke etter tillatelse gitt av Mattilsynet etter artikkel 19(1) og (2) forordning (EU) 2021/520, som er gjennomført i § 5, skal utføres så snart som mulig og senest 30 dager etter at tillatelsen ble gitt, men likevel før dyrene flyttes til et annet anlegg.
Endret ved forskrift 22 sep 2024 nr. 2406.
Artikkel 73 Plikter for driftsansvarlige som holder dyr av kamelfamilien og hjortedyr, med hensyn til identifikasjonsmerker og -metoder for disse dyrene og deres påsetting og bruk
1. Driftsansvarlige som holder dyr av kamelfamilien, skal sikre at hvert enkelt dyr kan identifiseres med
a.
et konvensjonelt øremerke som angitt i bokstav a) i vedlegg III som er festet på begge ørene på dyret, og som tydelig, lett leselig og uslettelig viser dyrets identifikasjonskode,
eller
b.
en injiserbar signalgiver som angitt i bokstav e) i vedlegg III, som lett leselig og uslettelig viser dyrets identifikasjonskode.
2. Driftsansvarlige som holder hjortedyr, skal sikre at hvert enkelt dyr kan identifiseres med ett av følgende identifikasjonsmerker:
a.
et konvensjonelt øremerke som angitt i bokstav a) i vedlegg III som er festet på begge ørene på dyret, og som tydelig, lett leselig og uslettelig viser dyrets identifikasjonskode,
eller
b.
en injiserbar signalgiver som angitt i bokstav e) i vedlegg III, som lett leselig og uslettelig viser dyrets identifikasjonskode,
eller
c.
en tatovering som angitt i bokstav g) i vedlegg III som brukes på et dyr og uslettelig viser dyrets identifikasjonskode.
3. Driftsansvarlige for anlegg som holder dyr av kamelfamilien og hjortedyr, skal sikre at
a.
identifikasjonsmerket påsettes disse dyrene i det anlegget der de er født,
b.
ingen identifikasjonsmerker fjernes, endres eller skiftes ut uten tillatelse fra vedkommende myndighet,
c.
de stiller til rådighet for vedkommende myndighet, og ved behov for andre driftsansvarlige, den leserenheten som til enhver tid gjør det mulig å kontrollere dyrets individuelle identifikasjon, dersom den implanterte injiserbare signalgiveren ikke er godkjent av vedkommende myndighet.
Merking av oppdrettshjort ved overdragelse til ny driftsansvarlig
Oppdrettshjort som overdras til en ny driftsansvarlig og flyttes til et nytt anlegg, skal merkes med et hvitt øremerke senest syv dager etter at dyret er flyttet til det nye anlegget.
Det hvite øremerket kommer i tillegg til de to øremerkene dyrene fikk ved fødselen. Dersom dyret allerede har et hvitt øremerke, skal dette fjernes.
Hvite øremerker skal være preget med en kode som er sammensatt av:
Landskoden NO eller 578,
registreringsnummeret til det nye anlegget (= de 8 første sifrene i produsentnummeret til den nye driftsansvarlige), og
et individnummer (4 siffer)
Regelverk
Landdyrsporbarhetsforskriften
§ 20. Bruk av hvit og lakserød farge på øremerker
Konvensjonelle og elektroniske øremerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr som importeres fra tredjestater skal være lakserøde.
Fargen lakserød skal kun brukes på øremerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i første ledd og på øremerker til sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i § 32 tredje ledd.
Fargen hvit skal kun brukes på øremerker til sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i § 32 første eller annet ledd.
§ 32. Merking av sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som er overdratt fra andre driftsansvarlige i Norge eller flyttet til Norge fra en annen EØS-stat
Den nye driftsansvarlige på anlegget der dyrene holdes, skal sikre at sauer eller geiter, som er overdratt fra en annen driftsansvarlig i Norge, blir påsatt et hvitt øremerke i tillegg til identifikasjonsmerkene. Dersom dyret allerede har et hvitt øremerke, skal dette fjernes.
Den nye driftsansvarlige på anlegget der dyrene holdes skal sikre at dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, som er overdratt fra en annen driftsansvarlig i Norge og flyttet til et nytt anlegg, blir påsatt et hvitt øremerke. Det hvite øremerket kommer i tillegg til dyrets identifikasjonsmerker. Dersom dyret allerede har et hvitt øremerke, skal dette fjernes.
Den driftsansvarlige på det første anlegget dyrene ankommer skal sikre at sauer, geiter, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, som er flyttet til Norge fra en annen EØS-stat, blir påsatt et lakserødt øremerke. Det lakserøde øremerket kommer i tillegg til dyrets identifikasjonsmerker.
Bestemmelsene om godkjenning og tildeling av identifikasjonsmerker gjelder tilsvarende for hvite og lakserøde øremerker som kreves i første til tredje ledd.
Det hvite eller lakserøde øremerket skal inneholde en kode. Kodens første element skal være landskoden for Norge, i form av enten landskoden på to bokstaver i samsvar med ISO-standard 3166-1 alfa-2 eller landskoden på tre siffer i samsvar med ISO-standard 3166-1 numerisk.
For sauer og geiter skal kodens andre element være et unikt 12-sifret nummer, som består av den nye driftsansvarliges dyreholds-ID etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved tildeling av øremerket.
For dyr av kamelfamilien og hjortedyr skal kodens andre element være et unikt 12-sifret nummer, som består av det unike registreringsnummeret til anlegget dyret er flyttet til etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved tildeling av øremerket.
Det hvite øremerket omhandlet i første ledd skal påsettes dyret innen 7 dager etter at overdragelsen har funnet sted, men likevel før dyret flyttes til et nytt anlegg. Det hvite eller lakserøde øremerket omhandlet i annet eller tredje ledd, skal påsettes dyret innen 7 dager etter at dyret er flyttet til anlegget, men likevel før dyret flyttes til et nytt anlegg.
Bestemmelsene i første til tredje ledd gjelder ikke driftsansvarlige for sauer, geiter, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr som holdes i avgrensede anlegg.
Bestemmelsene i annet og tredje ledd gjelder ikke driftsansvarlige for rein.
Bestemmelsene i første ledd gjelder ikke værer eller bukker som overdras mellom medlemmer av en værring eller bukkering som ledd i organisert avlsarbeid. Den driftsansvarlige på det siste anlegget værene eller bukkene holdes før de sendes til slakteri skal likevel sørge for at dyrene blir påsatt hvitt øremerke før de sendes til slakteriet.
Endret ved forskrift 22 sep 2024 nr. 2406.
Dyr som innføres til Norge fra et EØS-land, skal beholde sine opprinnelige øremerker og i tillegg merkes med et lakserødt øremerke. Øremerket skal settes på senest syv dager etter innførsel, og før dyret flyttes fra anlegget det er innført til.
Oppdrettshjort som innføres til Norge fra tredjeland (land utenfor EØS), skal merkes med to lakserøde øremerker. Øremerkene på settes på senest 20 dager etter innførsel, og før dyret flyttes fra anlegget det er innført til. Man trenger ikke merke dyrene med lakserøde øremerker hvis dyret innføres direkte til et slakteri og slaktes innen fem dager etter at det ble innført.
Regelverk
Landdyrsporbarhetsforskriften
§ 20. Bruk av hvit og lakserød farge på øremerker
Konvensjonelle og elektroniske øremerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr som importeres fra tredjestater skal være lakserøde.
Fargen lakserød skal kun brukes på øremerker til storfe, sauer, geiter, svin, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i første ledd og på øremerker til sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i § 32 tredje ledd.
Fargen hvit skal kun brukes på øremerker til sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som omhandlet i § 32 første eller annet ledd.
§ 32. Merking av sauer, geiter, dyr av kamelfamilien og hjortedyr som er overdratt fra andre driftsansvarlige i Norge eller flyttet til Norge fra en annen EØS-stat
Den nye driftsansvarlige på anlegget der dyrene holdes, skal sikre at sauer eller geiter, som er overdratt fra en annen driftsansvarlig i Norge, blir påsatt et hvitt øremerke i tillegg til identifikasjonsmerkene. Dersom dyret allerede har et hvitt øremerke, skal dette fjernes.
Den nye driftsansvarlige på anlegget der dyrene holdes skal sikre at dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, som er overdratt fra en annen driftsansvarlig i Norge og flyttet til et nytt anlegg, blir påsatt et hvitt øremerke. Det hvite øremerket kommer i tillegg til dyrets identifikasjonsmerker. Dersom dyret allerede har et hvitt øremerke, skal dette fjernes.
Den driftsansvarlige på det første anlegget dyrene ankommer skal sikre at sauer, geiter, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr, som er flyttet til Norge fra en annen EØS-stat, blir påsatt et lakserødt øremerke. Det lakserøde øremerket kommer i tillegg til dyrets identifikasjonsmerker.
Bestemmelsene om godkjenning og tildeling av identifikasjonsmerker gjelder tilsvarende for hvite og lakserøde øremerker som kreves i første til tredje ledd.
Det hvite eller lakserøde øremerket skal inneholde en kode. Kodens første element skal være landskoden for Norge, i form av enten landskoden på to bokstaver i samsvar med ISO-standard 3166-1 alfa-2 eller landskoden på tre siffer i samsvar med ISO-standard 3166-1 numerisk.
For sauer og geiter skal kodens andre element være et unikt 12-sifret nummer, som består av den nye driftsansvarliges dyreholds-ID etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved tildeling av øremerket.
For dyr av kamelfamilien og hjortedyr skal kodens andre element være et unikt 12-sifret nummer, som består av det unike registreringsnummeret til anlegget dyret er flyttet til etterfulgt av et individnummer som tildeles av Mattilsynet ved tildeling av øremerket.
Det hvite øremerket omhandlet i første ledd skal påsettes dyret innen 7 dager etter at overdragelsen har funnet sted, men likevel før dyret flyttes til et nytt anlegg. Det hvite eller lakserøde øremerket omhandlet i annet eller tredje ledd, skal påsettes dyret innen 7 dager etter at dyret er flyttet til anlegget, men likevel før dyret flyttes til et nytt anlegg.
Bestemmelsene i første til tredje ledd gjelder ikke driftsansvarlige for sauer, geiter, dyr av kamelfamilien eller hjortedyr som holdes i avgrensede anlegg.
Bestemmelsene i annet og tredje ledd gjelder ikke driftsansvarlige for rein.
Bestemmelsene i første ledd gjelder ikke værer eller bukker som overdras mellom medlemmer av en værring eller bukkering som ledd i organisert avlsarbeid. Den driftsansvarlige på det siste anlegget værene eller bukkene holdes før de sendes til slakteri skal likevel sørge for at dyrene blir påsatt hvitt øremerke før de sendes til slakteriet.
Endret ved forskrift 22 sep 2024 nr. 2406.
Artikkel 81 Driftsansvarliges plikter med hensyn til identifikasjonsmerker og -metoder for holdte dyr av storfe, sau, geit, svin, holdte hjortedyr eller holdte dyr av kamelfamilien etter innførsel til Unionen
1. Dersom identifikasjonsmerket er påsatt holdte dyr av storfe, sau, geit, svin, holdte hjortedyr eller holdte dyr av kamelfamilien i tredjeland eller territorier, skal driftsansvarlige for de anleggene som disse dyrene først ankommer etter innførsel til Unionen og forutsatt at de forblir i Unionen, sikre at disse dyrene identifiseres med identifikasjonsmerket fastsatt i artikkel 38, 39, 45, 47, 52, 54, 73 og 74, alt etter hva som er relevant.
2. Når det gjelder holdte dyr av storfe, sau, geit, svin, holdte hjortedyr eller holdte dyr av kamelfamilien som har opprinnelse i medlemsstater og er identifisert i samsvar med Unionens regler, skal driftsansvarlige for de anleggene som disse dyrene først ankommer etter innførsel fra tredjeland eller territorier til Unionen og forutsatt at de forblir i Unionen, sikre at dyrene identifiseres med identifikasjonsmerket fastsatt i artikkel 38, 39, 45, 47, 52, 54, 73 og 74, alt etter hva som er relevant.
3. Driftsansvarlige skal ikke anvende reglene nevnt i nr. 1 og 2 på holdte dyr av storfe, sau, geit, svin, holdte hjortedyr eller holdte dyr av kamelfamilien som er beregnet på å flyttes til et slakteri i en medlemsstat, forutsatt at dyrene slaktes innen fem dager etter at de er innført til Unionen.
Oppdatert informasjon om erstatningsmerker til oppdrettshjort og mulighet for forlenget merkefrist
Informasjon om forebyggende tiltak for å sikre sporbarheten i tilfeller hvor ett eller begge øremerker går tapt. Dette inkluderer nye prosedyrer for å erstatte tapte eller uleselige øremerker. I tillegg gis det informasjon om hvordan man søker om forlengelse av fristen for merking.