Hygiene i anlegg med dyr
Rengjøring er et viktig forebyggende tiltak mot spredning av smitte.
Det skal være mulig å gjennomføre vask og desinfeksjon for å ivareta god hygiene i alle anlegg med dyr.
Veiledning
Det er ikke krav om innlagt vann, men både varmt og kaldt vann skal være tilgjengelig i anlegget slik at det er lett å rengjøre hender, støvler, overtrekkstøy og utstyr.
Rennende vann fra kran er best for å få til effektiv rengjøring, men en bøtte og børste kan være et alternativ.
Såpe er avgjørende for å få til effektiv rengjøring, og det er helt nødvendig å vaske godt før desinfeksjon for at desinfeksjonsmidler skal virke.
Alt brukt utstyr som har vært i direkte eller indirekte kontakt med dyr, må vaskes grundig. Du er ansvarlig for å vurdere om det også er nødvendig å desinfisere utstyret. Vær spesielt oppmerksom på utstyr som kommer fra utlandet.
Regelverk
Dyrehelseforskriften
Den driftsansvarlig skal sørge for at varmt og kaldt vann er tilgjengelig i anlegget. Det skal være mulig å rengjøre hender, støvler, overtrekkstøy og utstyr. Kravet om tilgjengelig vann gjelder ikke for utmark eller lignende steder.
Den driftsansvarlig skal sørge for at utstyr, innredning og andre gjenstander som kan spre smitte, er tilstrekkelig rengjort og om nødvendig desinfisert før de blir tatt inn til områder på anlegget der dyrene holdes eller kan komme i kontakt med.
Personer som har besøkt anlegg med klovdyr eller fjørfe i utlandet, kan ikke besøke anlegg med klovdyr eller fjørfe før det har gått 48 timer etter besøket i anlegget i utlandet. Når det gjelder besøk i anlegg med svin, vises det i tillegg til forskrift 14. februar 2018 nr. 247 om smitteforebyggende tiltak mot visse antibiotikaresistente bakterier hos svin.
Driftsansvarlige for honningbier er unntatt fra bestemmelsene i første ledd, men skal likevel sørge for nødvendig rengjøring eller utskifting av brukt bikubemateriell, utbygde vokstavler, klær, fottøy og annet utstyr som brukes i bigården. Bikuber som ikke inneholder levende honningbier og utbygde vokstavler som ikke er i bruk, skal oppbevares slik at ikke honningbier har tilgang til dem.
Kilde: Lovdata.no