Effekt av sedasjon og metode for flytting av fisk på akklimerinsgstid i Atlantisk laks (copy)
Hovedformålet med forsøket er å sammenligne effekt av håving og pumping med og uten sedasjon på tiden det tar for smolt av Atlantisk laks på rundt 150 g å gjenoppta fôrinntak og normal fysiologi etter overføring fra store kar (3.2 m3) med 12 ppt til små kar (0.5m3) med sjøvann 32 ppt. Forsøket vil også gi informasjon om hvordan overføring fra brakkvann til sjøvann i kombinasjon med ulike håndertingsstrategier, vil påvirke velferd og fysiologi, noe som er en svært relevant problemstilling i kommersielt oppdrett. Forsøket er en del av et større EU-prosjekt (AQUAexcel) hvor en viktig oppgave er å studere hvordan prosedyrer man utfører før og under forsøk påvirker forsøksdyrenes fysiologi og stressrespons. En vanlig prosedyre når man gjør forsøk med fisk er å overføre fisk fra store enheter til små kar. Dette gjøres ofte ved håving, men pumping kan potensielt være en mindre stressende måte å flytte fisken på. Sedering kan også minske belastningen på fisken og redusere tiden det tar før fisken gjenopptar fôrinntak og normale fysiologiske responser. Utvikling av mer skånsomme protokoller for forsøksfisk vil være av stor nytteverdi i forskning, det vll redusere belastning på forsøksfisk, redusere antall døgn i forsøk og gi mer relevante resultat. Responsvariabler i forsøket vil være fôrinntak, plasma cortisol, plasma ioner, og ytre velferdsindikatorer (skinnskader, skjelltap, finnestatus, cataract ) og uttrykk av stress-induserte gener i gjell og skinn. Histologi vil også bli gjort på skinnprøver.
Det vil benyttes totalt 2000 smolt i forsøket. Dette er minste antall fisk som kan gi en relevant tetthet i de store karene og også gjøre det mulig å pumpe fisken på en hensiktsmessig måte.
Det vil benyttes totalt 2000 smolt i forsøket. Dette er minste antall fisk som kan gi en relevant tetthet i de store karene og også gjøre det mulig å pumpe fisken på en hensiktsmessig måte.