Virulens forskjeller hos kloner av Paramoeba perurans og temepratureffekter
Paramoeba perurans er årsaken til amøbegjellesykdom (AGD) hos laks. Antall utbrudd av AGD i Norge ble tidoblet fra 2012 til 2013, fra 5 til 56 utbrudd, og sykdommen gis nå økende oppmerksomhet. Færre utbrudd i 2015 ( i forhold til 2013 - 2014) kan sannsynligvis knyttes til lavere sjøtemperaturer.
Vi har siden høsten 2013 holdt isolater av P. perurans i kontinuerlig kultur, etablert metode for nedfrysing/opptining, isolert amøben fra spredte geografiske områder (Rogaland til Trøndelag), og fra forskjellige fiskearter (Atlantisk laks, rognkjeks, berggylt). Det har blitt opprettet klonale kulturer fra alle isoleringene. Smitteforsøk høsten 2015 viste store virulensforskjeller mellom utvalgte isolater fra forskjellige områder, og med utgangpunkt i dette materialet arbeides det nå med å identifisere virulensmarkører/virulens faktorer.
Det mangler imidlertid kunnskap om virulens relatert til temperatur og om P. perurans infeksjoner i enkelte anlegg er assosiert med kloner med forskjellig virulens. I nye smitteforsøk vil følgende bli testet: a) effekt av temperatur på virulens, b) om isolater/kloner fra samme anlegg varierer i virulens innad i anlegg, c) om hyppige passasjer i kultur kan endre virulens til kloner, og om d) nedfrysing/opptining påvirker amøbens virulens.
Vi har siden høsten 2013 holdt isolater av P. perurans i kontinuerlig kultur, etablert metode for nedfrysing/opptining, isolert amøben fra spredte geografiske områder (Rogaland til Trøndelag), og fra forskjellige fiskearter (Atlantisk laks, rognkjeks, berggylt). Det har blitt opprettet klonale kulturer fra alle isoleringene. Smitteforsøk høsten 2015 viste store virulensforskjeller mellom utvalgte isolater fra forskjellige områder, og med utgangpunkt i dette materialet arbeides det nå med å identifisere virulensmarkører/virulens faktorer.
Det mangler imidlertid kunnskap om virulens relatert til temperatur og om P. perurans infeksjoner i enkelte anlegg er assosiert med kloner med forskjellig virulens. I nye smitteforsøk vil følgende bli testet: a) effekt av temperatur på virulens, b) om isolater/kloner fra samme anlegg varierer i virulens innad i anlegg, c) om hyppige passasjer i kultur kan endre virulens til kloner, og om d) nedfrysing/opptining påvirker amøbens virulens.