Skip to main content

Fordøyelighet i fôr hos sau

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Fordøyelse representerer den største og mest varierende tapsposten ved omsetning av fôr, og kjennskap til fordøyeligheten er nødvendig for å kunne vurdere verdien av et fôrmiddel. Fordøyelighet danner grunnlaget for beregning av proteinverdi.
Prosjektene AltPro (Legumes and seaweed as alternative protein sources for sheep) og PROMAC (Energy efficient Processing of macroalgae in blue-green value Chains) begge finansiert av Norges forskningsråd har til mål å undersøke verdien av makroalger som et alternativt proteintilskudd i fôr til husdyr.
Ved NIBIO Tjøtta ble det vinteren 2015/2016 gjennomført det første in vivo forsøk med sau for undersøkelse av enterisk metangas utslipp ved fôring av makroalger. I dette forsøket ble sau fôret med tørket tang. I PROMAC skal protein fra makroalger ekstraheres og deretter fôres til sau for vurdering av protein fordøyeligheten. For å sikre god kompetanse for gjennomføring av dette in vivo forsøket, søkte NIBIO Tjøtta Nordland Fylkeskommune (NFK) om tilskudd til kompetansebygging for metode til protein fordøyelighet. søknaden ble innvilget.
Søknad til FOTS Fordøyelighet i fôr til sau vil gjelde generell godkjenning til denne typen forsøk relatert til de omtalte innvilgete søknader fra NFR og NFK.