Etablering av protokoll for skylling og isolering av embryo fra purker_feltforsøk

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
Norsvin sine langsiktige avlsprogram og bruk framtidsrettet teknologi har resultert i norsk svinegenetikk som er etterspurt internasjonalt. Norsk landrase og duroc er overlegen når det gjelder henholdsvis maternelle og paternelle fenotypiske egenskaper. Distribusjon av norsk svinegenetikk skjer i hovedsak ved hjelp av eksport av sæddoser. Dette bremser genetisk framgang med minst 50% sammenlignet med livdyrtransport. Sistnevnte er utfordrende grunnet velferdsaspektet, biosikkerhet, økonomi og bærekraft. Et begrenset antall avkom fra genetisk overlegne purker sammenlignet med distribusjon av sæd og antall avkom fra verdifulle råner utgjør en flaskehals i dagens avlsprogram. Svineembryo kan framskynde genetisk framgang i svinepopulasjoner betydelig og forenkle internasjonal transport av genetikk. Dette prosjektet tar sikte på testing og etablering av en ikke-invasiv, transcervical skylleteknikk som muliggjør isolering av embryo fra cranialt i uterus i felt. Skylleteknikken utgjør en viktig del av den ultimate målsetningen som er etablering av embryo transfer (ET) på norske purker. Ikke-invasiv skylling muliggjør høsting av embryo flere ganger fra spesielt verdifulle purker. Målsetningen om å kunne utføre ET på gris vil redusere behovet for livdyrtransport signifikant og dette medfører bedre dyrevelferd og redusert miljøbelastning. ET vil kunne bidra til å framskynde målsetningen om at alle foredlingsbesetninger skal ha spesifikk patogenfri (SPF) status innen 2024. Fram til i dag har prosjektgruppa jobbet tverrfaglig tett opp mot humanmedisinske forskergrupper for å finne fram til en utstyrspakke som skal sikre at man kommer fram med kateter til craniale deler av uterushornene uten å skade slimhinnene nevneverdig og samtidig sikre embryo vha. transcervical skylling. Det er et klart mål å kunne utføre embryoskylling i felt, dette skal gjøres av praktiserende veterinærer etter opplæring. Det er også ønskelig å vurdere om utstyret kan brukes til inseminering av purker.

2 Skadevirkninger
Erfaringer fra arbeidsgrupper som har jobbet med skylling av embryo tidligere har vært at skylling av embryo virker å være relativt lite smertefullt. Purkene vil bli fiksert i fikseringsbås mens skylling pågår. Stress i forbindelse med fiksering er kortvarig. Anslagsvis vil purkene måtte fikseres i klauvskjærebås i ca 30 minutter. Ved behov (hvis purka viser tegn til smerte som f.eks. urolighet, å skyte rygg eller skjære tenner, halebevegelser eller skjelvinger) vil sedasjon bli anvendt for å forhindre smerter hos purka.

3 Forventet nytteverdi
Skylling av embryo fra purker er et viktig ledd i ET teknologien. Det åpenbare verdiskapingspotensialet som embryoskylling og ET utgjør er stort. ET vil sikre en langsiktig, bærekraftig og konkurransedyktig verdikjede innen norsk svinegenetikk og –produksjon.
4 Antall dyr og art
I forbindelse med prosjektet vil det bli brukt inntil 20 pluripare purker (Landrase og TN70 hybrid).

5 Hvordan etterleve 3R
I prosjektet har man fram til i dag jobbet med en in vitro modell for testing av ulike kateterløsninger. Livmødre fra purker med corpora haemorrhagica på de gule legemene (purker i brunst) har blitt hentet på slakteriet. De anatomiske forhold har blitt etterlignet vha. oppheng av organet tilnærmet slik det finnes in vivo. Nå er utstyrspakken og teknikken på in vitro modellen optimert, og testing på levende dyr gjenstår.