Til hovedinnhold

Geolokatorer på Horndykker i NordNorge

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Formål.
I dette prosjektet vil Norsk institutt for naturforskning (NINA) videreføre pågående studier av horndykker i Troms der vi benytter lysloggere for å kartlegge fuglenes overvintringsområder. Målet er å koble denne kunnskapen til overvåkningsprosjektet på horndykker i Troms og bidra til å forstå den negative bestandsutviklingen til arten.
Skadevirkninger.
Vi sporer fuglene med lysloggere som veier 1 gram og som festes på fotring. Vi benytter godt kjente fangst/håndteringsmetoder. Samtidig taes en blodprøve for kjønnsbestemming og miljøgifter og fjærprøve for isotopanalyse. Vi anser belastningsgraden som liten til moderat.

Forventet nytteverdi
Studien har vitenskapelig og samfunnsmessig verdi fordi den gir kunnskap om trekkruter og overvintringsområder som er viktige leveområder for horndykker, og som kan bidra til bedre forståelse for artens negative bestandsutvikling i Nord-Norge. Samarbeid med forskere som gjør tilsvarende studie fra Island, hvor horndykkerbestanden øker, bidrar til bedre forståelse og forvaltningsrelevans.

Antall dyr og art
Vi søker om å instrumentere opptil 25 horndykkere. Horndykkeren er på rødlista over truede arter og hekker i innlandsvann og overvintrer ved kysten. Nord-atlantiske horndykkerpopulasjoner har vist store endringer i de senere år, med en økning på Island og synkende bestandstall i Skottland og Norge.

3R
Ved å benytte minimumstall som kan besvare spørsmålene i studien, etterlever vi kravet om reduksjon (reduction). Forbedring (refinement) etterleves gjennom å bruke skånsomme metoder, de minste og beste loggerne, og dyktige medarbeidere som er bevisste på forbedring og god dyrevelferd. Målet med studien er å spore horndykker fra hekkelokalitetene i Nord-Norge og den kan ikke erstattes med en ikke-dyremodell (replacement). Tradisjonell ringmerking kan heller ikke erstatte bruken av sporingsenhetene, da det ikke er mulig/realistisk å oppdage eller avlese koderinger på levende horndykkere i vinterområdene.