Til hovedinnhold

Uttak av blodprøver og vomprøver fra melkeku.

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Hensikten med dette forsøket er å teste effekten av lave nivåer av kultivert sukkertare i rasjonen til melkekyr. Forsøket vil bidra til å øke kunnskapen om nye lokalt produserte fôr-ingredienser og additiver til husdyr. Tare har et høyt innhold av karbohydrater/fiber, noe protein, noe fett og vitaminer. Tare har i tillegg et høyt innhold av mineraler. Dyrket tang og tare kan derfor være et potensielt bærekraftig ingrediens i dyrefôr.

Fôringsforsøket vil vare i 10 uker, og er designet som et crossover-forsøk med 2 perioder (hver på 5 uker). Kuene vil stå på et båsfjøs med fri tilgang på vann og grovfôr. Det vil i tillegg være 2 uker overgangsfôring mellom periodene, der kuene går i vanlig produksjon i løsdriftfjøset. Det er 2 ulike rasjoner: 1) kontroll (kraftfôr og surfôr) og 2) test (kraftfôr og surfôr, iblandet 1% tare). Rasjonene fôres til 6 melkekuer av rasen NRF (3 per diett), og fôret skiftes etter periode 1 (crossover). Det er ikke forventet noen skadevirkninger på dyrene, og dyras fôropptak og ytelse måles daglig.
Det skal tas en blodprøve og en vomsaftprøve (ved bruk av sonde) fra hvert dyr i løpet av hver forsøksperiode. I tillegg skal det tas gjødselprøver. For å etterleve krav om reduksjon, er antall dyr et minimum med tanke på å få signifikante resultater. Forsøket har blitt planlagt som et pilotforsøk, og er raffinert med utgangspunkt i erfaring fra tidligere gjennomføringer av lignende forsøk.