Til hovedinnhold

Bedøvelse av fisk med ultralav temperatur

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Hensikten med prosjektet er å teste ut og evaluere ultrakald lake som metode for å bedøve fisk. Hypotesen for å bruke ultrakald lake er at denne behandling raskt vil kjøle blodet som går fra gjellene og videre opp til fiskens hjerne. Sammen med den ytre nedkjøling av hjernen vil dette bidra til et sjokk som raskt medfører tap av bevissthet.
Pr i dag er det ikke krav om bedøvelse av fisk ved pelagisk fiskeri og dette går på bekostning av fiskevelferden. En effektiv og nøyaktig bedøvelsesmetode slik som raskt bad i ultrakald lake vil kunne forbedre velferden til mange fisk i forbindelse med fangst, avliving og slakt.

Det vi benyttes 35 laks som modellorganisme for pelagisk fisk

Hvordan etterleve 3R:
Refine: Minst mulig håndtering av fisk i forbindelse med tester for å minimere stressbelastningen,kortvarig eksponering. Død fisk eller medikamentelt bedøvd fisk kan ikke benyttes, da vi ønsker se på bevissthet og måle fysiologisk stress. Reduce:Dette er et pilotforsøk med pre-test av 5 fisk før videre tester på 3 grupper på 10 laks, dette er et minimum for å kunne få pålitelige resultater i denne omgang. Replace:Ikke mulig å gjennomføre studiet på noe annet enn levende fisk da vi skal observere bevissthetstap og sjekke fysiologiske faktorer i forbindelse med ny bedøvelsesmetode sammenlignet med dagens etablerte metode for bedøvelse av fisk

Etterevaluering

Mattilsynet er forpliktet etter regelverket til å etterevaluere alle forsøk som er betydelig belastende for forsøksdyrene.

Begrunnelse for etterevalueringen

Formålet for forsøket var å teste om underkjølt veske kan benyttes som bedøvelsesbad for laks.

Det ble vurdert at alle fiskene oppnådde ønsket bedøvelseseffekt etter 15 sekunder. Ultrakald lake virker ikke å trigge umiddelbar fluktrespons hos fisken, og gir ikke økning i kortisol, laktat og glukose i blod. Ved å sette fisken tilbake i vanlig sjøvann etter eksponering i ultrakald lake ser vi at den ikke har langvarig bedøvelseseffekt selv etter 30 sekunder eksponering i lake. Muligheten for videreutvikling av metoden vil fortsatt være å teste konseptet på små individer i store volumer (ved pelagisk fiske av eks. sild og makrell), og at man benytter ultrakald lake som immobilisering/bedøvelse før direkte avliving ved slakt, noe som ikke benyttes i pelagisk fiske i dag.

Alle 35 omsøkte dyr ble benyttet. Forsøksansvarlig har rapportert at 21 individer ble utsatt for betydelig belastning i ultrakald lake. På bakgrunn av de opplysninger som blir gitt om stress og observasjoner av fraværende fluktrespons, kan det virke som om belastningen heller burde
vært klassifisert som moderat.

På bakgrunn av de 5 pre-test fiskene og de 16 fisk som ble eksponert i ultrakald lake og målinger på stressparametere i blodet sammenlignet med kontrollfisk, ser det ikke ut til at eksponeringen gir en målbar stressrespons innenfor denne eksponeringstiden.

Forsøksansvarlig vurderer at metoden er fortsatt hensiktsmessig, og utstyret var funksjonelt til testing i småskala. Påføring av stress ble redusert så mye som mulig ved skånsom håndtering før bedøvelsen, kontinuerlig overvåking under bedøvelse og avliving når bedøvelsen gikk ut ved tilbakeføring i sjøvann.

Resultatene viser at ultra- lav temperatur gir umiddelbart bevissthetstap hos laks. Metoden kan likevel fungere som bedøvelse/immobilisering av store mengder små fisk som i pelagisk fiske. Disse blir i dag ikke bedøvet før de dør på grunn av kvelning eller utmattelse.