Helseeffekter ved inntak av restråstoff fra vågehval (Balaenoptera acutorostrate)

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Forsøkets formål/bakgrunn: Hvalen inneholder store mengder marine oljer og proteiner, men det er hovedsakelig hvalkjøttet som konsumeres. I dag kastes mye av restråstoffet fra hvalen, men det ligger et stort potensial i å utvinne marine oljer og proteiner basert på restråstoff fra vågehval som kan benyttes til humant konsum. Forsøket vil gi informasjon om mulig helseskadelige effekter ved lav eksponering over tid, og vil være sentralt i en sikkerhetsvurdering for humant konsum. Dyreforsøket vil også undersøke eventuelle positive helseeffekter ved inntak av restråstoff fra vågehval. Mengden flerumettede fettsyrer fra marine kilder er begrenset, men utgjør en viktig bestanddel av et sunt og variert kosthold. Behovet for marine oljer og proteiner er økende og det vil i fremtiden være viktig med en bedre utnyttelse av marine ressurser.

Forventet skadevirkninger på dyrene: Vi forventer ingen helseskadelige eller ugunstige effekter hos dyrene ved inntak av restråstoff fra vågehval. Dyrene vil igjennom forsøket ikke utsettes for mer stress eller smerte enn generell håndtering og det at dyrene oppstalles individuelt. Individuell oppstalling kreves i dette forsøket for å kunne få fôrinntak data og kroppsvekt data på individnivå, som vil være sentralt i forhold til eksponeringsnivå og for de kvantitative kjemiske analysene i vevene fra forsøksdyrene når forsøket er avsluttet. Ved å oppstalle dyrene individuelt vei vi av erfaring av vi får mindre variasjon i fôr- og kroppsvektdata, som igjen reduserer antall forsøksdyr. Dyrene vil utsettes for lett belastning i forbindelse med kroppsskanning, og under glukosetoleransetesten. Belastningsgraden i forsøket satt til moderat belastende basert på at dyrene er individuelt oppstallet.

Antall dyr og art: Det vil bli gjennomført et fôringsforsøk med 80 hannmus av type C57BL/6, hvor restråstoff fra vågehval, (rå og raffinert hvalolje, proteinhydrolysat og balenin) vil bli innblandet i en vestlig diett og gitt over 90-dager. Dyrene vil være 8 uker ved ankomst og veie 25±2,5 gram. Musene fordeles på totalt 8 grupper med 10 mus i hver gruppe (n=10) og antall forsøksdyr er satt til et minimum basert på EFSA sine retningslinjer, power-analyser og tidligere erfaringer.

Hvordan etterleve 3R: Råstoffene som testet i dette forsøket er sammensatte av ulike mengde makronæringsstoffer, mikronæringsstoffer og fremmedstoffer. Det at råstoffene er en kombinasjon av ulike næringsstoffer og fremmedstoffer og at vi ønsker å se på effekten i en hel organisme gjør at det ikke finnes fullgode alternativer til dyreforsøk. Antall dyr i forsøket er satt til et minimum for å redusere antall forsøksdyr, men samtidig gi tilstrekkelig data og nødvendig ernæringsmessig sikkerhetsvurdering ved inntak av restråstoff fra vågehval. Alle dyrene vil ha fri tilgang til vann og sine respektive dietter i løpet av forsøket, vi minimerer stress ved at de vil få god tilgang til ulike miljøberikelser som med hus, tyggepinne og bolmateriale under forsøket. Dyrene skal ikke under noen omstendigheter oppleve smerte annet enn det som er normalt ved vanlig hånderting. Humant endepunkt i studien er kroppsvekt, og en reduksjon i kroppsvekt tilsvarende 15% av kroppsvekt ved starten av forsøket vil medføre terminering.