Validation of new behavioral test paradigm for assesment of natural, learned fear

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål: Vi har utviklet en metode som kan brukes til å studere hvordan hjernen lagrer og gjenkaller emosjonelle hendelser. Formålet med de omsøkte forsøkene er å validere testen.

2 Skadevirkninger: Forsøkene går ut på å observere naturlig adferd under eksponering for lukt og lyd, som dyrene oppfatter som truende. Stresselementet er av kort varighet (10 min) og dyret har hele tiden mulighet til å unngå eksponeringen (Refine). Forsøkene innebærer ingen invasive prosedyrer.

3 Forventet nytteverdi: Dette er grunnforskning som vil kunne bidra til å gi større innsikt i de biologiske mekanismene bak for eksempel PTSD og generalisert angstlidelser hos mennesker. Metoden er i seg selv et bidrag til fagfeltet og forbedring av dyrevelferd i forskningen.

4 Antall dyr og art: Vi planlegger å bruke inntil 100 rotter til forsøket.

5 Hvordan etterleve 3R: Forsøksperioden varer maksimalt 14 dager for hvert dyr (Reduce). Det gjøres forsøk med et mindre parti av gangen, med balansert gruppetilhørighet, slik at resultatene kan evalueres fortløpende og vi får mulighet til å bruke færre dyr (Reduce). Selve forsøket går ut på at dyret blir plassert i en to-delt forsøksboks hvor den ene delen av boksen lukter nøytralt og den andre delen lukter av en predator med eller uten en bevegelig plastleke. Vi ser at dyrene foretrekker den delen som er nøytral, også ved gjentatt eksponering for boksen når det ikke er lukt til stede (hukommelsestest). Dyrene får leve så nært opp til det som er naturlig for dem som mulig i en forsøksdyravdeling med bruk av reversert lyssyklus og beriket miljø (Refine). I disse forsøkene er det ikke mulig å erstatte forsøksdyrene (Replace) med simulering fordi forsøkene er nyutviklede og ikke utført tidligere. Laverestående modeller gir begrenset mulighet for å studere kompleks adferd, og ved bruk av mennesker ville vi få problemer med standardisering og korrigere for konfunderende faktorer (confounders).

Prosjektet har fått støtte fra Norges forskningsråd (FRIMEDBIO) og er en fortsettelse av tidligere prosjekter, FOTS 7108, samt studier som ble utført ved UCSD, USA.