Til hovedinnhold

Effekter av fiskestørrelse og fettkvalitet i fôret på kolinbehov hos Atlantisk laks (copy) (copy) (copy) (copy)

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
Vi har nylig avslørt at kolin er et essensielt næringsstoff for laks i alle livsstadier. Dagens planterike fôrblandinger inneholder ikke tilstrekkelig med kolin. Kolin er blant annet nødvendig for transport av fett fra tarmen til organismen. Behovet er derfor avhengig av fettnivå og fettkvalitet i fôret, fôropptak, livsstadium hos fisken, mm. Mangel fører til opphopning av fett i tarmveggen, såkalt steatose, og nedsatt fettfordøyelighet og derved nedsatt fôrutnyttelse. I alvorlige tilfeller blir faeces flytende, og resultere i såkalt "flyteskit" som forurenser omgivelsene omkring oppdrettsanleggene. Kolin er et kostbart stoff som dessuten tærer på utstyr som brukes til fôrproduksjon. Det er derfor viktig å begrense doseringen av kolin i fôret til det som er nødvendig. Men fiskens behov for kolin er ikke tilstrekkelig kjent. For å kunne tilsette optimale mengder kolin til fôret, må våre kunnskaper om hvordan behovet endrer seg igjennom fiskens liv og hvordan behovet påvirkes av fettkvaliteten i fôret styrkes. Forsøket som skal gjennomføres, har som mål å finne ut hvordan kolinbehov påvirkes av fiskestørrelse og fettkvalitet i fôret.

2 Skadevirkninger
Forsøket er et regulært fôringsforsøk med fôr som er satt sammen av helt vanlige, kommersielle ingredienser, og som ikke vil påføre fisken skade. Fisken skal sorteres og veies individuelt ved start av den 8 uker lange fôringsperioden som er planlagt. For å spare fisk skal fisken pit-tagges før start av forsøket slik at individuell tilvekst kan registreres. Pit-taggingen skulle være eneste grunn for å måtte søke om FOTS-godkjenning.

3 Forventet nytteverdi
Resultatene vil bidra til at fôrfirmaene kan optimalisere fôret mht. innhold av kolin, og derved sørge for at steatose ikke oppstår, at fordøyeligheten av fett er god og "flyteskit" unngås.

4 Antall dyr og art
Forsøket skal gjennomføres ved LeSeas forsøksanlegg på Dønna. Det er planlagt med seks fôrblandinger med varierende forhold mellom marint fett og plantefett. Disse skal gis til fisk av to størrelser, 1.5 og 3.5 kg. Til dette skal vi bruke 12 merder, hver med volum på 5x5x5 m. Hver av disse skal inneholde 100 fisker, dvs totalt 1200. Dette antallet er nødvendig for å kunne få gode vekst og fôropptaksdata. Av disse fiskene skal det ved avslutningen av forsøket tas prøver av 12 fisker fra hver merd for registrering av helse og velferd hos fisken, grad av steatose, fettfordøyelighet, og andre biomarkører i tarm, lever og blod som er relevante for forsøksmålet.

5 Hvordan etterleve 3R
Vi forsøker å begrense bruken av fisk så mye som mulig uten at det går vesentlig ut over kvaliteten på forsøket. Et viktig virkemiddel i denne strategien er pit-tagging av fisken som gjør det mulig å følge veksten hos den individuelle fisk. Med det kan vi klare oss uten replikate merder for hvert fôr og reduserer behovet for fisk med 50% og antall forsøksenheter/merder til det halve.