Til hovedinnhold

Kongeørn som tapsårsak på utmarksbeite

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
Det er et stort fokus på betydningen av kongeørn for tap av beitedyr på utmark. Dette førte til at
medlemmer av Energi- og miljøkomiteen i Stortinget i 2016 ba Regjeringen om å igangsette en
forsøksordning for forvaltning av kongeørn innenfor rammene av rovviltforliket. Ordning skal begrenses til områder på Fosenhalvøya og i Troms og medlemmene av Energi- og miljøkomiteen mente at en slik forsøksordning skulle bidra til verdifull kunnskap om forvaltningspraksis. For å sikre at slik kunnskap genereres skal det gjennomføres et forskningsprosjekt på Fosenhalvøya i
Trøndelag som skal gi økt kunnskap om kongeørnas rolle som predator på lam. Prosjektet vil ha fokus på Rødsjø beiteområde, da man har tidligere forskning på tapsårsaker hos sau fra dette området. Med hensyn på kongeørnbestanden vil prosjektet ha som hovedmålsettinger:
1) å bestemme antall kongeørn som benytter Rødsjø beiteområde i den delen av året hvor søyer og lam er ute på beite, og undersøke om det er de samme kongeørnene som benytter studieområdet gjennom beitesesongen og i påfølgende år. Dette for å kunne evaluere i hvor lang tid og hvor stor effekt ett eventuelt uttak av kongeørn vil ha på lammetapet i studieområdet.
2) å evaluere om radiomerking av kongeørn kan benyttes til å påvise kongeørnpredasjon på lam. Hvis det er tilfelle vil metoden benyttes til å evaluere om enkelte kongeørn individer er overrepresenterte med hensyn på lammetap.
3) å evaluere om tap til kongeørn særlig er knyttet til lam som er svekket av sykdommer som alveld og mage-tarm infeksjoner.
Ett delmål i prosjektet er i tillegg å:
4) å undersøke om havørn benytter lammekadavre på en måte som fører til konkurranse med kongeørn og dermed økte tap av lam til kongeørn.
For å nå disse målsetningene er vi avhengig av å radiomerke kongeørn og havørn med tilknytning til
studieområdet. Slik radiomerking innebærer kortvarig moderat belastning i forbindelse med fangst
prosessen, og vil være moderat belastende for dyret knyttet til at det må bære en radiosender i påfølgende 3 år.

2 Skadevirkninger
Skadevirkning er moderat.

3 Forventet nytteverdi
Forsøk vil gi økt kunnskap om kongeørnas rolle som predator på lam.

4 Antall dyr og art
Vi vil maksimalt radiomerke 12 kongeørn og 5 havørn i 2021-2022.

5 Hvordan etterleve 3R
Det er ikke mulig å gjennomføre studiet uten å benytte ville levende dyr, da målsetningen med prosjektet er å samle detaljkunnskap knyttet til ville dyrs adferd. Disse dataene vil kombineres med detalj studier av sykdom og tap i sauebesetningene i studieområdet. Prosjektet er planlagt å gå fra 2017-2022.