Til hovedinnhold

Hvordan påvirker overvåkingsfiske om høsten overlevelse og atferd hos laks før og under gyting?

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Hver høst foregår det et utbredt prøvefiske i norske lakseelver for å bestemme innslaget av oppdrettsfisk i gytebestanden. Som regel foregår innsamlingen av laks med vanlig sportsfiskeredskap der fisk blir vurdert som oppdrettsfisk avlives og fisk vurdert som villfisk blir gjenutsatt etter skjellprøvetaking. Noen uttrykker bekymring for at høstprøvefiske tett opp mot gytetiden kan ha negative effekter på laksebestandene, både lokalt i Orkla og i andre elver i Norge.

Gjenutsetting under høstprøvefiske er kun undersøkt én gang tidligere i Lakselva i 2016 (Lennox mfl. 2017). Total dødelighet var lav, og all fisk som ble gjenutsatt overlevde til gytingen, men én fisk forlot elva etter at den ble gjenutsatt. I dette forsøket var det ingen kontrollgruppe fra samme merkeår og det var derfor vanskelig å vurdere i hvilken grad høstfiske medførte atferdsendringer.
Undersøkelsen i Lakselva i 2016 ble gjennomført av de samme personene som står bak denne søknaden, og resultatene ble publisert i den internasjonale og vitenskapelige journalen Aquaculture enivronment interactions i 2017 (Lennox mfl. 2017).

Vi ønsker å gjenta et lignende forsøk ved å radiomerke laks i Orkla i 2021, både for å undersøke den atferdsmessige responsen bedre (ved å inkludere en kontrollgruppe), men også for å øke kunnskapsgrunnlaget rundt dødelighet etter gjenutsetting på høsten. Resultatene vil kunne brukes til å foreslå forbedringer i metodikken som brukes under høstfiske for å redusere risikoen for dødelighet og negative atferdsmessige effekter.

Ved utvandring av Orkla etter gyting må laks passere Bjørsetdammen og vanninntaket til Svorkmo kraftverk. Her observeres det årlig store mengder ferdiggytt fisk som blir kraftig forsinket i utvandringen eller blir stående til de dør ved inntaket. Ved å følge radiomerket fisk også etter gytingen vil vi undersøke hvordan midlertidige pauser i kraftverkskjøringen og åpning av damluker kan lette utvandring og hindre dødelighet.

For å oppnå disse målene ønsker vi å radiomerke inntil 110 villfisk. Fisk som merkes om høsten vil fanges under regulært høstprøvefiske med stang (inntil 40 individer). Fisk som inngår i kontrollgruppen (inntil 40 individer) vil fanges inn først og fremst ved sportsfiske i ordinær fiskesesong, men andre metoder kan også bli forsøkt. Avhengig av hvor mye av den ovenfornevnte fisken som vil forsøke å passere dammen etter gyting vil vi merke inntil 30 ekstra individer i områdene nært Bjørsetdammen i slutten av gytingeperioden for å sørge for at gruppestørrelsen er stor nok til å vurdere de beskrevne utvandringsproblemene.

Gjenutsetting under ekstraordinært høstprøvefiske i overvåkningsøyemed er oss bekjent kun undersøkt én gang tidligere. Forsøket vil derfor øke kunnskapsgrunnlaget rundt en praksis som er svært utbredt i Norge, og forbedre dagens forvaltning av laksefisk. Forsøkets målsetning er også i tråd med forslag til prioritert forskningsbehov i
Vitenskapskomitéen for mattrygghet sin risikoevaluering av fang og slipp (Olsen mfl. 2010).

Videre er effekter av gjenutsetting hos laks av generell vitenskapelig interesse. Resultatene vil derfor publiseres i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter og presenteres på internasjonale konferanser.

Fangst, håndtering og merking forventes samlet sett å være moderat belastende for laksen. Hvordan 3R skal etterleves er beskrevet lengre ned i søknaden.