Til hovedinnhold

Utvikling av smittemodell og test av vaksineantigen, patogen J

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Formålet med forsøket er å utvikle en smittemodell for et alvorlig patogen på Atlantisk laks, og å teste ut et vaksineantigen i den optimaliserte smittemodellen.

Utvikling av effektive vaksiner har ført til at man i dag har kontroll med mange sykdommer hos laksefisk i oppdrett, og vaksiner er i denne sammenheng en avgjørende faktor for at velferd i oppdrett opprettholdes, og av stor samfunnsmessig nytte. En velfungerende smittemodell er helt esensiell ved utvikling og forbedring av vaksiner.

Å bevise en vaksines effekt er et lovpålagt krav, og å vise effekt ved smitteforsøk er ofte den eneste muligheten vi har for dette. Endepunktet i en smittemodell er ofte beskrevet som dødelighet oppnådd i et forsøk. Skadevirkning på dyrene er derfor uungåelig, men med våre standardiserte interne rutiner, godkjente lokaler og trenet personell er vi kvalifisert til å redusere skadevirkningene på dyrene mest mulig. Vår erfaring med slike forsøk gjør også at vi kan redusere antall fiskegrupper og kontrollfisk i hvert forsøk til et minimum.

I denne søknaden ber vi om å benytte 540 laks til utvikling og optimaliserting av smittemodeller, og 840 laks for uttesting av vaksineantigen i smittemodellene. Totalt 1380 atlantisk laks i løpet av søknadens periode på 4 år. Belastningsgraden for individene er varierende i de forskjellige delene av forsøket. Vi har generelt gode beskrevne rutiner for bedømmelse av humane endepunkter i alle de forskjellige fasene av våre forsøk. Ved smitte med det patogene agenset forventes utvikling av sykdomstegn som vil føre til humant endepunkt hos fisk som ikke er beskyttet av vaksine. For disse fiskene vil belastningsgraden være betydelig, og i denne delen av forsøkene vil vi ha høyt fokus på oppfølging av humant endepunkt.

Vi har til enhver tid fokus på å etterleve krav om de tre R-ene. Myndighetspålagte krav gjør at effekt av vaksiner må bevises på den arten de er utviklet for, og dette gjør at dyreforsøk som det som her er omsøkt ikke er mulig å erstatte fullstendig. For å minimalisere bruken av fisk, benyttes det antall fisk i forhold krav for dokumentasjon, med et minimalt tillegg for å forsikre om at forsøkene ikke trenger å gjenntas om noe uforutsett skulle skje med enkelte av fiskene. Når bruk av fisk ikke kan unngås, har vi tiltak for å raffinere forsøkene. Dette innbefatter krav til dokumentasjon om godt trent personell, og beskrevne prosedyrer for alle steg i prosessen. Anestesi brukes ved alle hånderinger og inngrep. All fisk har daglig tilsyn for å sikre og dokumentere god fiskevelferd.