Til hovedinnhold

Målstyrt DNA vaksinering for beskyttelse mot infeksjonssykdommer

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
Formålet med dette prosjektet er å teste antigener fra flere forskjellige infeksjonssykdommer (infeksjonsantigener) i Vaccibodyformatet for å evaluere immunresponsen mot de ulike infeksjonssykdommene. Med dette ønsker vi å å få en bred forståelse av hvordan immunsystemet kan påvirkes til å gi den mest optimale beskyttelsen mot gitte infeksjonssykdommer.

2 Skadevirkninger
Forsøkene klassifiseres som lett belastende forsøk. DNA vaksineringsmetoden vi har valgt å benytte er de siste årene utviklet med kortere pulsmønster og gir derfor mindre smerte både under og etter vaksinering. I tillegg blir dyrene bedøvet med sevofluorane eller ZRF under vaksinering. Eventuelt ubehag for musen vil kun oppleves i forbindelse med blodprøvetakning fra leggvenen.

3 Forventet nytteverdi
Nykode Therapeutics ASA er et norsk biotech selskap som har utviklet en unik DNA vaksineteknologi, og som har lang erfaring med denne type dyreforsøk. Vaccibody vaksiner kan benyttes både som profylaktiske (FOTS3727) og terapeutiske vaksiner (FOTS4025, 4726 + 7891). Vaksinene gir raskere, sterkere og mer langvarig immunrespons (FOTS3728, 5364, 5786 + 7887), og ved å bruke ulike antigener har vi vist at vi får beskyttelse i flere dyremodeller mot ulike typer kreftsykdommer (FOTS7888, 7890 + 7900, Fredriksen AB et al, 2007, Ruffini et al. 2010).Vaksinen kan dessuten også brukes til både forebyggende og behandlende vaksiner mot infeksjonssykdommer (Grødeland et al. 2013, Gudjonsson et al. 2019, Fossum et al. 2020). Med sine prekliniske forsøk, vil Nykode Therapeutics ASA få vitenskapelig data som skal brukes til å utarbeide søknader om å gjennomføre kliniske studier med vaksiner mot infeksjonssykdommer. Utvikling av vaksiner basert på Vaccibody plattformen vil potensielt kunne gi profylaktisk og/eller terapeutisk beskyttelse mot infeksjonssykdommer.

4 Antall dyr og art
I disse forsøkene vil det gjøres DNA vaksinasjon (en eller flere doser) i kombinasjon med elektroporering. Deretter vil immunresponser monitoreres på forskjellige tidspunkter og med ulike metoder som f.eks. ELISA, ELISpot, FACS og nøytraliserende antistoff assays (nøytralisasjonsassay). Til dette arbeidet har vi estimert 1345 mus totalt, inkludert 830 BALB/c mus, 415 HLA-A2.1. mus og 100 C57BL/6 mus for å oppnå signifikante data. Dette antallet er basert på styrkeberegninger, erfaring fra tidligere lignende forsøk og relevant litteratur.

5 Hvordan etterleve 3R
For å redusere antall dyr i forsøk, testes og kvalitetskontrolleres Vaccibody konstruktene in vitro mht. til binding og korrekt folding av vaksineproteinene. Kun de beste konstruktene fra in vitro forsøk testes videre in vivo. Immunsystemet består av et komplekst nettverk av celler og organer som ikke kan etterlignes in vitro, og den spesifikke immunresponsen som de ulike infeksjonsantigenene kan gi i musen kan kun testes i in vivo forsøk.Dyrevelferden i disse forsøkene er godt ivaretatt da all vaksinering vil skje under anestesi, og det forventes ikke at dyrene vil oppleve vesentlig svekkelse av velvære eller allmenntilstand. Humane endepunkter: Vekttap: ikke over 10%. Generelle tegn til sykdom eller ubehag som strittende hårlag, anstrengt respirasjon, pukkelrygg, nedsatt fôrinntak, sår, manglende stell eller nedsatt aktivitet kan være grunn til avlivning selv om vekttapet ikke er >10%.