Til hovedinnhold

Videreutvikling av vaksiner mot Patogen Y

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
FORSØKETS FORMÅL: Forsøket har som formål å gjøre grunnleggende arbeid som trengs for å videreutvikle vaksiner mot Patogen Y.

FORVENTEDE SKADEVIRKNINGER PÅ DYRENE.
Forsøket er kategorisert som betydelig belastende i.h.t. forsøksdyrforskriften Vedlegg B Del III punkt 3c. En andel av fisken vil utsettes for smitte med Patogen Y, med påfølgende mulig utvikling av sykdom og eventuelt død. Belastningen er særlig høy for ubeskyttede kontrollfisk, mens for fisk vaksinert med effektive vaksiner vil belastningen bli betydelig lavere.

FORVENTET VITENSKAPELIG ELLER SAMFUNNSMESSIG NYTTEVERDI: Sykdom forårsaket av Patogen Y forårsaker store dyrevelferdsmessige konsekvenser for oppdrettsfisk, og stor samfunnsøkonomisk påvirkning ved økonomiske tap. Forebygging av sykdommen gjennom videreutvikling av effektive vaksiner vil ha stor betydning både dyrevelferdsmessig og samfunnsøkonomisk.

HVOR MANGE OG HVA SLAGS DYR SOM SKAL BRUKES: 985 Atlantisk laks

HVORDAN KRAVENE OM ERSTATNING, REDUKSJON OG FORBEDRING SKAL ETTERLEVES
ERSTATNING: regulatorisk krav for doumentasjon av legemidler gjør at man må dokumentere effekt av vaksine mot sykdommen det vaksineres mot i den arten som skal beskyttes.
REDUKSJON: antall dyr som brukes i hvert enkelt forsøk bestemmes ut i fra grundig vurdering av forsøksdesign.
FORBEDRING: Fisken bedøves i.f.m. merking, vaksinering og smitte. Det fokuseres på skånsom håndtering. Bruk av humane endepunkter (avlivning av terminal fisk) reduserer lidelsen for det enkelte individ i.f.m. smitte og evnetuell annen uforutsett skade eller sykdom.

Etterevaluering

Betydelig belastende

Begrunnelse for etterevalueringen

Formålet med forsøket var å utvikle effektiv vaksine mot Patogen Y. Forsøket var vellykket fordi en lovende vaksinekandidat ble identifisert.
Det ble totalt brukt 680 laks for å gjennomføre forsøket. Belastningsgraden for det store flertallet av fiskene var betydelig lavere (mild-moderat) i.f.t. det som opprinnelig var godkjent i søknaden (maksimalt tillatt betydelig belastning), noe som skyldtes forsøksmetodikken som ble benyttet. Bare 30 av de 680 fiskene ble utsatt for betydelig belastning.
Forsøkene ble gjennomført med metoder og oppfølging som fungerte bra, og som ga gode resultater. Optimalisering av forsøksdesign i forsøk 2 ut i fra resultater oppnådd i forsøk 1 gjorde at man kunne redusere det totale antallet fisk som ble brukt for å oppnå formålet med søknaden. Ut over dette ble det ikke avdekket forhold som kunne forbedre forsøket med hensyn på 3R.