Clinical safety and efficacy study: POC efficacy Previwo Stembiont fresh water
Formålet med forsøket er å undersøke om probiotisk tilsetting av bakterier til lakseyngel i ferskvannsfasen kan bedre helsen til yngel fram mot smoltstadiet og etter at smolten er satt i sjøvannsfasen.
Lakseyngelen vil bli utsatt for bakterier en antar reduserer kvalitet og helse i et forsøk på å se om grupper av yngel som har fått kontakt med probiotiske bakterier vil tåle de bakteriene som ofte gir dårlig vekst, finneråte og sår bedre enn yngel som ikke har fått probiotiske bakterier. Bakteriene som brukes til å teste beskyttelsen av de probiotiske bakteriene er isolert fra laksesmoltanlegg der det er registrerte problemer med vekst og helse til ulike tidspunkter i produksjonsfasen. Bakteriene vil ikke gi akutt sykdom men nedsatt vekst og enkelte kroniske infeksjoner som finneråte over tid slik en ser i ordinær industriell smoltproduksjon. Yngel som blir syk blir avlivet og undersøkt for å finne hvilken årsak som ligger bak sykdomsutviklingen og det blir registrert vekst og generelle parameter på trivsel i alle gruppene i forsøket.
Nytten av forsøket og resultatene vil være at en styrker kunnskapen om hvilke bakterier som egner seg til probiotiske løsninger i den kommersielle smoltproduksjonen slik at en kan redusere tap og bedre helse ved å tilsette probiotiske bakterier på gunstige tidspunkter i produksjonssyklusen. Resultatene fra forsøket vil være både direkte og indirekte anvendelige under senere feltutprøving av probiotiske bakterietilsettinger til smoltproduksjonen.
Forsøket vil bli utført på den dyrearten som det er en målsetting om å bedre helsen hos. Dette vil øke nytteverdien av forsøket og kreve at en trenger totalt sett færre forsøk og totalt færre forsøksfisk enn om en brukte en dyremodell istedenfor den reelle verten. Antall lakseyngel til forsøket er valgt utfra en forventet effekt av probiotiske bakterier og utfra hvor gode statistiske konklusjoner som kan trekkes fra forsøket. Hele forsøksdesignet gir ikke en større belastning for lakseyngelen involvert enn det lakseyngelen som er en del av den kommersielle smoltproduksjonen er utsatt for. Lakseyngelen følges opp daglig slik som i ordinær smoltproduksjon og i tillegg vil hver eneste yngel som viser avvikende helse bli grundig undersøkt slik at resultatene kan bli mest mulig anvendelige for framtidig smoltproduksjon.
Lakseyngelen vil bli utsatt for bakterier en antar reduserer kvalitet og helse i et forsøk på å se om grupper av yngel som har fått kontakt med probiotiske bakterier vil tåle de bakteriene som ofte gir dårlig vekst, finneråte og sår bedre enn yngel som ikke har fått probiotiske bakterier. Bakteriene som brukes til å teste beskyttelsen av de probiotiske bakteriene er isolert fra laksesmoltanlegg der det er registrerte problemer med vekst og helse til ulike tidspunkter i produksjonsfasen. Bakteriene vil ikke gi akutt sykdom men nedsatt vekst og enkelte kroniske infeksjoner som finneråte over tid slik en ser i ordinær industriell smoltproduksjon. Yngel som blir syk blir avlivet og undersøkt for å finne hvilken årsak som ligger bak sykdomsutviklingen og det blir registrert vekst og generelle parameter på trivsel i alle gruppene i forsøket.
Nytten av forsøket og resultatene vil være at en styrker kunnskapen om hvilke bakterier som egner seg til probiotiske løsninger i den kommersielle smoltproduksjonen slik at en kan redusere tap og bedre helse ved å tilsette probiotiske bakterier på gunstige tidspunkter i produksjonssyklusen. Resultatene fra forsøket vil være både direkte og indirekte anvendelige under senere feltutprøving av probiotiske bakterietilsettinger til smoltproduksjonen.
Forsøket vil bli utført på den dyrearten som det er en målsetting om å bedre helsen hos. Dette vil øke nytteverdien av forsøket og kreve at en trenger totalt sett færre forsøk og totalt færre forsøksfisk enn om en brukte en dyremodell istedenfor den reelle verten. Antall lakseyngel til forsøket er valgt utfra en forventet effekt av probiotiske bakterier og utfra hvor gode statistiske konklusjoner som kan trekkes fra forsøket. Hele forsøksdesignet gir ikke en større belastning for lakseyngelen involvert enn det lakseyngelen som er en del av den kommersielle smoltproduksjonen er utsatt for. Lakseyngelen følges opp daglig slik som i ordinær smoltproduksjon og i tillegg vil hver eneste yngel som viser avvikende helse bli grundig undersøkt slik at resultatene kan bli mest mulig anvendelige for framtidig smoltproduksjon.