Optimalisering av fôrrasjoner til melkekyr- forsøk i forbindelse med opplæring

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Hovedformålet med forsøket er opplæring. Forsøket inngår i et kurs som er sentralt innen utdanning av kandidater med spesialkompetanse i ernæring av drøvtyggere. Kurset er basert på gjennomføring av et forsøk med vomfistulerte kyr. Dette gir en unik mulighet til å studere omsetningen av næringsstoff i tarmkanalen og påfølgende produksjon hos melkekyr, noe som er svært viktig for at studenter skal få en god forståelse for ernæringsfysiologi hos drøvtyggere. Kurset bidrar til å sikre god kompetanse hos kandidatene, og dermed bedre fôrrådgiving og økt dyrevelferd hos melkekyr. Forsøket gjennomføres årlig i juniblokka og er et 2x2 ombyttingsforsøk med to forsøksledd, to kyr på hvert ledd og to forsøksperioder à 14 dager. Fire kyr er et minimum for å kunne gjennomføre et fornuftig forsøk med hensyn på resultater, og med hensyn på belastning for hvert enkelt dyr.

Kurset har i størst mulig grad basert seg på å benytte forsøksdyr som alt har innsatt vomfistel, og vil fortsatt gjøre det. Forsøket går i juni og det har vært vanskelig hvert år å ha tilgang på 4 vomfistulerte kyr som produserer melk. Sammenlignet med en søknad som ble godkjent i 2016, er denne søknaden utvidet til å innbefatte innsetting av vomfistel i inntil 4 kyr årlig de kommende 4 år. Prøvetakingen som vil bli utført i selve forsøket knytter seg til uttak av prøver fra vom, nettmage, gjødsel, urin og blod. Belastningen på dyrene vil være moderat i forbindelse med operasjon og lett i forbindelse med forsøk.
Til daglig går kyrne i løsdrift. I forbindelse med operasjon og inntil sårheling er komplett, vil dyrene bli holdt oppstallet på bås vegg i vegg med løsdriftsfjøset. Når kyrne ikke er i forsøk inngår de i løsdriftbesetningen på linje med øvrige kyr.