Til hovedinnhold

Utvikling av PET/CT-protokoller og PET-tracere

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
En smådyrs-PET/CT skanner ble installert i UiB sine lokale på PET-senteret høsten 2013. Den nye skanneren er integrert både i det kliniske PET-senteret ved sykehuset (HUS) og i Molecular Imaging Center (MIC) ved Det Medisinsk-Odontologiske fakultet (UiB). MIC er en nasjonal så vel som en internasjonal kjernefasilitet som gir forskere tilgang til avansert avbildningsteknologi. PET-teknologien er et viktig supplement til annen avbildningsteknologi fordi den bl.a. gir informasjon om organfunksjon og fysiologi. Ved hjelp av radioaktive markører (PET tracere) kan man studere biokjemiske og fysiologiske prosesser inne i dyr eller mennesker. Smådyrs-PET-skanneren har høy oppløsning og muliggjør dermed forskning ved hjelp av dyremodeller. Dette gjør det for eksempel mulig å simulere sykdomsforløp, diagnostisering og behandling i dyremodeller og dermed utvikle nye teknikker og behandlingsformer som senere kan brukes på mennesker.

Formålet med prosjektet er også å utvikle og teste ut nye PET-tracere, samt. å gi opplæring til nye brukere av maskinen. Fordi kontrasten i PET-bildene er avhengig av tracer-opptaket i ulike organ, som igjen er avhengig av den underliggende fysiologien, er det absolutt nødvendig å utføre in vivo-forsøk.

Inneværende søknad er godkjent for bruk av 40 mus og 30 rotter, hittil (juni 2020) er ingen dyr brukt i denne søknaden. Vi søker derfor om at godkjenningen utvides fra avbilding med PET til og også inkludere subkutan injeksjon av 6 mus til validering og utvikling av FDG-PET protokoll for lungekreft-musemodeller. Dersom pilotforsøket er vellykket vil vi sende inn en egen søknad i FOTS for et fullstendig og større prosjekt.
Det har tidligere ikke vært avbildet dyr med lungekreft med PET i Bergen.

Etterleving av 3R-prinsippet:
PET er ein ikke-invasiv avbildingsmetode. Den største påkjenningen dyrene vil bli utsatt for er generell anestesi (Sevofluran) og subkutan og iv-injeksjon. Vi forventer derfor minimale skadevirkninger på dyrene, og dyr kan bli brukt om igjen flere ganger. Dyrene blir monitorert i scanneren (temperatur og pustefrekvens) slik at man sikrer at dyret forblir stabilt under scanning (dette gir også bedre bildedata). Ved å ha to svulster per mus, kan vi halvere antall mus.

Utvikling av optimaliserte og standardariserte protokoller er nødvendig for å få god kvalitet på bildedata. En reduserer også totalt antall dyr brukt over tid ved å ha standardiserte og gode opptaksparametre. Eksempelvis vil in vivo imaging gjøre at en ikke behøver å avlive dyr ved ulike tidspunkt for studere de ulike fasene i tumourutvikling.