Yersinose hos laks

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Yersinose skyldes infeksjon med bakterien Yersinia ruckeri. Yersinose har tradisjonelt rammet laks i ferskvann, men utbrudd av sykdom forekommer både i settefiskfasen og etter sjøsetting. I de senere år har det vært registrert en gradvis økning i antallet påviste tilfeller av yersinose hos laks, og i de 2-3 siste årene har antallet utbrudd i sjø økt betraktelig. Årsaken(e) til denne økningen er ukjent. For å sikre en god fiskevelferd er det nødvendig å utrede bakenforliggende årsak(er) til utbrudd av sykdommen slik at man kan iverksette nødvendige profylaktiske tiltak. Ulike hypoteser ønskes derfor utprøvd ved eksperimentell smitte av laks både i ferskvann og saltvann. Det søkes om tillatelse til å benytte 1850 laks til dette formålet. Vi vil undersøke om sykdomsutbrudd i sjø skyldes aktivering av latente Y. ruckeri infeksjoner med opprinnelse fra ferskvannsfasen. For å undersøke dette er det nødvendig med preliminære smitteforsøk i ferskvann for å bekrefte at vi får etablert latente bærere og for å identifisere organtropisme ved denne type infeksjon. Ulikheter med tanke på virulens og patogenisitet mellom ulike isolater av Y. ruckeri vil undersøkes ved eksperimentell smitte av laks. Ulike immunogene komponenter hos disse isolatene vil sammenliknes ved serologiske analyser. For å fremskaffe immunsera mot ulike isolater av Y. ruckeri vil laks vaksineres med opptil 10 ulike isolater. Kunnskap om de immunogene komponentene vil ha relevans for vurdering av immunsvar hos laksen ved vaksinasjon og for utvikling av vaksiner mot yersinose. Det vil også etableres en kohabitant smittemodell som senere kan brukes til å undersøke i hvilken grad vaksinasjon beskytter laksen mot yersinose.

Smittet fisk forventes å bli syke og dø, dette antas å være betydelig smertevoldende. Det eksisterer ingen alternative modeller til dette forsøket hvor man unngår bruk av forsøksfisk. Det vil bli anvendt humane endepunkter i forsøkene. Fisk som viser tegn til unormal atferd, sturing, unormal svømmeatferd, har uttalte sår og/eller exophtalmi vil tas ut av forsøket og avlives ved bad i en overdose av Metacain.

Etterevaluering

Forsøket er klassifisert som betydelig belastende.

Begrunnelse for etterevalueringen

Yersiniose (rødmunnsjuke) skyldes infeksjon med bakterien Yersinia ruckeri. Yersiniose har tradisjonelt rammet laks i ferskvann, men utbrudd av sykdom forekommer både i settefiskfasen og etter sjøsetting. I de senere år har det vært registrert en gradvis økning i antallet påviste tilfeller av yersiniose hos laks, og i de 2-3 siste årene har antallet utbrudd i sjø økt betraktelig. Årsaken(e) til denne økningen er ukjent.
Hensikten med forsøkene har vært å undersøke om årsaken til økningen i antall utbrudd av yersiniose i sjø skyldes latent Y. ruckeri infeksjon som følger fisken fra ferskvannsfasen, og om sykdomsutvikling kan trigges av eksterne stressorer i sjøfasen.
For å undersøke dette er det nødvendig å utvikle smittemodeller både i ferskvann og i sjøvann. Forsøkene er utført med bakgrunn i allerede etablerte badsmittemodeller i ferskvann (Etablert ved VESO Vikan).
Forsøket har gitt ny innsikt i bakenforliggende årsak til utbrudd av yersiniose hos laks i sjø. Videre analyser vil gi svar på kryssreagerende egenskaper til antistoffer produsert mot ulike isolater av Yersinia ruckeri.
Til forsøket var det gitt tillatelse til å benytte 1850 individer. Det ble brukt 1270 individer i forsøket. Bakgrunnen for dette er at de forsøksansvarlige anså det som tilstrekkelig å etablere smittemodell i ferskvann siden denne gav gode resultater. Nøye planlegging med hensyn til forsøksrekkefølge gjorde denne reduksjonen av antall forsøksfisk mulig.
De forsøksansvarlige valgte dessuten, med bakgrunn i tilstrekkelige resultater fra forsøk med virulente og ikke- virulente stammer, å utelate forsøk hvor virulensegenskaper studeres som et eget forsøk.

Kriterier for overvåkning, oppfølging av dyrenes velferd og humane endepunkter er fulgt opp i henhold til søknad.
For fisk som har vært inkludert i smitteforsøk har forsøkene vært betydelig belastende. For fisk inkludert i vaksineforsøk for produksjon av immunsera har belastningsgraden vært lav.
Forsøksfisken ble nøye observert minst to ganger daglig. Fisk med tegn til sykdom og som oppfylte kriteriene for humane endepunkter ble avlivet ved bad i overdose av Metacain.

Formålet med forsøkene ble oppnådd. Det er etablert en smittemodell for yersiniose hos laks, smittemodellen er brukt til å etablere bærertilstand og å undersøke om stress kan utløse utbrudd av sykdom eller utskillelse av bakterien til vannet. Videre er det undersøkt om fisk eksponert for ikke-virulente stammer av bakterien er beskyttet ved senere eksponering for virulent isolat. Det er produsert immunserum mot virulente og ikke- virulente stammer. Dette immunserumet skal videre benyttes i serologiske analyser av kryssreaktivitet høsten 2021.