Til hovedinnhold

Undersøkelse av MOC31PE's immunstimulerende effekt i syngeneiske musemodeller

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
I
MOC31PE er et immuntoksin som binder EpCAM, et antigen som overuttrykkes i mange epiteliale krefttyper som blant annet tarmkreft. Resultater fra det første kliniske fase-1-studiet med MOC31PE viser at immuntoksinet har størst effekt i pasienter med tarmkreft som har uhemmet immunsystem (manuskript innsendt, BJC). Vi ønsker å gjennomføre dyreforsøk som kan verifisere om immuntoksinet stimulerer immunforsvaret, for å gi ett nytt behandlingsalternativ til pasienter med avansert tarmkreft.

II
Hensikten med forsøket er å undersøke om MOC31PE stimulerer immunforsvaret til å bekjempe kreftceller. Det skal undersøkes om injeksjon av kreftceller som er behandlet med MOC31PE in vitro kan gi en vaksinasjonseffekt. Det skal undersøkes om behandling med MOC31PE stimulerer til infiltrasjon av lymfocytter til tumor og reduserer tumorvekst.

III
Forsøket vil være moderat belastende for dyrene. Mus vil bli injisert subkutant (s.c.) med kreftceller for å danne tumorer eller for å undersøke vaksinasjonseffekt. Tumorene vil vokse over tid og musene vil til slutt måtte avlives, enten ved vekttap eller dersom tumorene blir store.

IV
Det skal benyttes to cellelinjer for å forsterke eventuelle funn og utelukke cellelinje-spesifikke responser. Disse to cellelinjene, MC-38 og CT-26, er etablert fra C57BL6 og Balb/c mus. Til forsøket søker vi om å kunne bruke opptil 200 mus av typen C57BL/6, 200 mus av typen Balb/c, og 100 mus av typen Balb/c-nu/nu.

V
Det er begrenset med muligheter for å studere immunsystemet uten bruk av dyr. Vi har benyttet de mest vanlige, i ex vivo forsøk med immunceller. Vi anser det nå nødvendig å flytte over til musemodeller for å besvare vår hypotese. Vi etterstreber erstatning, reduksjon og forbedring i forsøkene, og benytter ikke flere mus enn det som kreves for å kunne oppnå signifikante forskjeller.