Til hovedinnhold

Breeding of CEL knock-in mice

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Kronisk pankreatitt er en kompleks og vedvarende betennelsestilstand i bukspyttkjertelen. Sykdommen kan gi magesmerter og etter hvert medføre nedsatt evne til å ta opp næring fra tarmen, noe som igjen resulterer i vekttap og diaré. Også den hormonelle funksjonen til bukspyttkjertelen kan bli skadet slik at diabetes oppstår. Videre er kronisk pankreatitt en viktig risikofaktor for utvikling av kreft i bukspyttkjertelen, som er en sykdom med høy dødelighet. Hittil er det ikke funnet terapi som stopper eller reverserer kronisk pankreatitt. Det eneste som i dag kan tilbys pasientene er derfor symptomatisk og lindrende behandling.

Karboksylester-lipase (CEL) er et fordøyelsesenzym som hovedsakelig uttrykkes i bukspyttkjertelens acinærceller. Vi har vist at medfødte varianter i CEL-genet kan forårsake utvikling av kronisk pankreatitt og diabetes. Dette er første gang et lipase-gen har blitt knyttet til utvikling av kronisk pankreatitt og våre funn representerer derfor en ny innfallsvinkel til studier av sykdommen. For å prøve å forstå sykdomsmekanismen har vi hittil kun utført in vitro-studier på cellelinjer fra mus og menneske. Nå ønsker vi å analysere den sykdomsfremkallende effekten av CEL på organnivå ved hjelp av transgene mus. Musene vil utrykke endrete CEL-proteiner av de typene som forårsaker sykdom hos mennesker. Det overordnede målet er å utvikle terapi mot kronisk pankreatitt, noe som igjen vil kunne forhindre utvikling av diabetes eller kreft i bukspyttkjertelen.

Kronisk pankreatitt er en multisystemisk sykdom. Den kan ikke replikeres i cellekultursystemer selv om noen basale molekylære mekanismer kan studeres på denne måten. Betingelsene for utvikling av pankreatitt kan heller ikke dupliseres i lavere dyrearter på grunn av store forskjeller i bukspyttkjertelens anatomi og fordi proteinuttrykket avviker vesentlig fra det som er tilfelle i pattedyr.

Denne søknaden gjelder avl av tre transgene CEL muselinjer samt en kontrollstamme (C57BI/6 mus) hvor totalt 2140 avlsdyr og avkom er inkludert. Det er sendt inn egen søknad for eksperimentelle studier. Vi vil til enhver tid tilstrebe effektiv avl og god planlegging for bruk av avkom, slik at vi bruker et minimum av avlsdyr. Videre vil vi forholde oss til tiltak for oppstalling og miljøberikelse som er standard ved dyreavdelingen ved Universitetet i Bergen. Man kan ikke på forhånd vite om de transgene musene vil utvikle sykdom på samme måte som hos mennesker, men vi tar høyde for lett til moderat belastning av dyrene.