Til hovudinnhald

Dokumentering av vaksineeffekt

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Formålet med forsøket er å dokumentere effekt av vaksiner til fisk. Dette foregår ved at prestasjonen til en vaksinert og en uvaksinert gruppe sammenlignes i smitteforsøk.

Den samfunnsmessige nytteverdien av arbeidet med å utvikle nye og forbedrede vaksiner til fisk er betydelig. Det legges vekt på at en vaksine i størst mulig grad skal beskytte mot sykdom, samtidig som den gir minimalt med bivirkninger. For å dokumentere beskyttelse utføres to separate smitteforsøk, hvorav det første har til hensikt å vise når immunitet inntrer («onset»), og det andre delforsøket viser varighet av immunitet. Det eksisterer ikke relevante alternativer som gjør det mulig å evaluere den reelle effekten av en vaksine uten bruk av levende dyr.

Det er søkt om å anvende totalt 4260 fisk. Det er sannsynlig at forsøksfisken vil bli påført lidelser og at individer vil dø som følge av smittepåføring, og forsøket er derfor klassifisert som «betydelig belastende» i henhold til forsøksdyrforskriften. Smittet fisk som befinner seg i sykdommens terminale fase vil tas ut av forsøket og avlives på human måte, og forsøket vil slik etterstrebe å ikke anvende død som endepunkt. Kravet om raffinering etterkommes videre ved bruk av bedøvelse og smertelindring når dette er relevant, samt ved at fisken har daglig tilsyn og holdes i miljøforhold som tilfredsstiller de artsspesifikke behovene.

Det vil bli samlet inn blodprøver fra en andel vaksinert fisk som ikke smittes. Dersom det kan dokumenteres en korrelasjon mellom immunrespons (antistofftiter) hos vaksinert fisk og vaksineeffekt (overlevelsesdata) er dette data som på sikt kan bidra til å redusere antall dyr som smittes, ved at antistoffmåling helt eller delvis kan erstatte smitteforsøk.

Etterevaluering

Forsøket er klassifisert som betydelig belastende og skal derfor etterevalueres.

Begrunnelse for etterevalueringen

I forsøksperioden var det fokus på vaksineutvikling for laks og rognkjeks, mens det ble brukt færre regnbueørret enn omsøkt og ingen havabbor. For laks og regnbueørret har smitteforsøkene hjulpet søker å forbedre de aktuelle vaksinene. For rognkjeks ble vaksineformular og effekt av antigen 1 optimalisert, men optimalisering av effekt av antigen 2 lyktes ikke. Dette førte til viktige endringer i prosjektplanene slik at dyr ikke ble brukt unødig, samt å spare tid og ressurser. Forventet nytte av forsøket er markedsføring av effektive og konkurransedyktige produkter som også er viktig for dyrevelferd. Det er derfor rimelig å anse forsøkets hovedformål som oppnådd, selv om noen delmål ikke ble nådd i henhold til den opprinnelige planen.

Ut ifra innrapporterte forsøksdyr ble 702 laks utsatt for betydelig belastning, likeså ble 123 regnbueørret og 448 rognkjeks. Ingen havabbor ble benyttet. Da smitteforsøk er den nødvendige modellen for forsøket vurderes belastningsgraden å være innenfor forventet omfang med tanke på sykdomsutvikling og død hos både vaksinerte dyr og uvaksinerte individer.

Forsøksdesignet er tilpasset de myndighetskrav som stilles, og det etterstrebes å bruke det laveste antall fisk som gir statistisk robuste data. Modellene er fortsatt de hensiktsmessige ved forsøkets slutt. I løpet av forsøket ble både scoreskjemaer, rutiner for vurdering av dyrevelferden og definering av humane endepunkter forbedret. I denne forsøksperioden opplyser søker at de også har utviklet Standard Operasjons Prosedyrer (SOPer) for de fleste aktiviteter som inngår i forsøk på fisk. Flere er under utvikling.

Det jobbes kontinuerlig med forbedring av rutiner for å opprettholde best mulig dyrevelferd. Det etterstrebes å holde belastningen på et minimum samtidig som robustheten til modellene som etableres må sikres. Det blir også poengtert av søker at de etterstreber å bruke så få dyr som mulig, samtidig som hensiktsmessige statistiske analyser kan utføres.