Effekt testing av vaksiner mot patogen G

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Bruk av vaksiner på fisk er et betydelig bidrag til å øke fiskevelferden hos fisk i oppdrettt.

Formålet med forsøkene er å dokumentere stabiliteten i en produsert vaksine mot alvorlig sykdom hos laks. I henhold til regleverk må det vises at vaksinen har en stabil beskyttende effekt hos den arten den er tiltenkt brukt for. Testene som utføres er standardiserte og myndighetspålagte. Laks vil bli vaksinert og etter immuniseringsperioden vil den bli smittet med det aktuelle patogenet.

Søknaden omhandler bruk av totalt 3212 fisk fordelt over fire år. Belastningsgraden for individene er betydelig i de forsøkene der vi er pålagt å måle effekt av vaksinen ved smittemodeller der effekt er målt i form av dødelighet.

For å minimalisere bruken av fisk så benyttes det antall fisk i forhold krav for dokumentasjon, med et minimalt tillegg for å forsikre om at forsøkene ikke trenger å gjenntas om noe uforutsett skulle skje med et par av fiskene. Vi har krav til dokumentasjon om godt trent personell, og beskrevne prosedyrer for alle steg i prosessen. Anestesi brukes ved alle hånderinger og inngrep. All fisk røktes daglig for å sikre og dokumentere god fiskevelferd.

Etterevaluering

Mattilsynet klassifiserer forsøket som betydelig belastende, jf forsøksdyrforskriften, vedlegg B, del III, Eksempel 3 c) og slike forsøk skal etteravalueres av Mattilsynet.

Begrunnelse for etterevalueringen

Disse forsøkene hadde som mål å teste stabilitet av vaksinebatcher og stabilitet av antigen i vaksinen. Formålet med forsøket ble oppnådd, og i noen av forsøkene ble det avdekket viktige produksjonsmessige utfordringer som førte til lavere vaksineeffekt/beskyttelse enn forventet. Å avdekke produksjonsmessige utfordringer er av stor verdi for videre produktutvikling, men det er uheldig laks ble utsatt for større belastninger enn forventet og at noen av forsøkene må gjentas.

Totalt i forsøket ble det benyttet 3212 laks. Det tilsvarer antallet som var omsøkt og godkjent. 1 150 fisk ble utsatt for betydelig belastning. 1 957 ble utsatt for moderat belastning og 105 for lett belastning. Belastningsgraden var ganske forutsigbar og i stor grad som forventet. Med unntak av de laks som pga. svakheten ved produksjonen ble utsatt for en høyere belastning enn forventet var belastningsgraden ganske forutsigbar og i stor grad som forventet.

Antallet dyr ble redusert mest mulig ved å teste flere vaksiner eller vaksinebatcher i samme oppsett, slik at antallet ikke-vaksinerte kontrolldyr ble noe redusert.

Test av antistoffproduksjon i fisken etter immunisering er aktuelt som mulig erstatning for denne smittemodellen, og arbeid er pågående som vil gi mulighet for å kunne unngå den belastende smittedelen av forsøkene.

Høyt fokus på forbedringer er til enhver tid nødvendig. Det opplyses å ha stort fokus på trening i metoder blant de ansatte og på dyrevelferd. Prosedyrer for bedømming av humane endepunkter er på plass, og resultater fra forsøk dokumenteres med gode prosedyrer og systemer. Overvåkning av dyra, bruken av scoringsskjemaer og avliving opplyses også å fungere godt.