Utvikling av miljøstyringsteknologi for produksjons- og sykdomskontroll i oppdrett (SalTec), miljø på fiskelarver

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
De fleste undersøkte oppdrettsartene tåler store variasjoner i salinitet, og både ferskvannsarter og marin fisk vokser best ved midlere saliniteter (Bæuf & Payan 2001). Rackovan 2016 fant lavest metabolsk aktivitet (oksygenforbruk) ved 10 ppm salinitet hos rognkjeks og ingen forskjell i dødelighet mellom grupper eksponert for saliniteter fra 5-30 ppt i en uke. I tillegg påvirker saliniteten vannets mikrobielle miljø og redusert salinitet vil kunne endre bakteriesammensetningen slik at smittepresset fra sykdoms-fremkallende bakterier reduseres (Kennedy et al. 1998).

Larver av rognkjeks vil bli aklimert til 15 og 5 ppt i løpet av 48 timer. Referansegruppen vil bli holdt på normalt sjøvann (33 ppt). I tillegg vil larvene etter 48 timers tilvenning til 15 og 5 ppt salinitet bli fulgt opp i 30 dager for å måle effekter på vekst og overlevelse. En vil ta prøver fra vann og fisketarm for kartlegging av endringer i mokrobielt miljø med salinitet.

Hovedmålsettingen er innledende kartlegging av hvordan det mikrobiellet miljøet i vannet og larvens tarm rsponderer på endringer i salinitet. Kunnskapen forventer en er relevant i forhold til optimalisering av rognkjeksoppdrett.

Ingen forventet skadevirkning på dyrene. Totalt skal det i forsøket tas ut 36 fiskelarver for analysering av bakteriesammensetning i tarm. Det brukes i tillegg totalt 516 selskapsdyr (84 per kar) .

Larvene avlives ved overdose bedøvelse. Det fines i dag ikke alternative metoder på rognkjeks som kan erstatte bruken av forsøksdyr til dette formål. Bruk av forsøksdyr er redusert til et minimum av to dyr per gruppe ved bruk av følsomme analysemetoder og robust statistikk.