Kartlegging av immunologisk respons etter behandling med lytiske peptider i en melanommodell

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Membranlyserende peptid injisert direkte i tumor har i tidligere dyreforsøk vist å lysere kreftceller. Samtidig frigjøres et helt spekter av tumorantigener, som fremmer en spesifikk antitumor T-cellerespons. De mobiliserte T cellene bidrar til å bekjempe kreftcellene og deretter systemisk beskytte mot ny tumorvekst, ved at det induseres immunologisk hukommelse i dyrene. Behandlingsprinsippet med membranlyserende peptidene betegnes onkolytisk immunterapi. I denne studien vil vi undersøke den immunologiske responsen som oppstår etter peptidbehandling. Forsøkene utføres i en veletablert murin melanommodell (B16-F1) i C57BL/6N mus, der tumorcellene inokuleres subkutant.
Det onkolytiske peptidet LTX-315 et velstudert i den murine meloanommodellen B16-F1.Vi ønsker først å karakterisere de T cellene som responderer etter behandling med LTX-315, ved å undersøke T-cellereceptorenes (TCR Vb) klonalitet og diversitet.
LTX-315 er nå inkludert som studiemedisin i et forskningsprosjekt for utprøvende behandling i pasienter. Andre synonympeptider (LTX-401, DDT-119, DDT-122) er utviklet og vi ønsker å teste effekten av disse peptidene i parallell med LTX-315.
Interferon gamma (IFN-γ) er et cytokin med antitumor (vekstinhiberende) og immunmodulerende effekt. Vi vil også her sammenligne effekten av peptidet LTX-315 med virkningen av cytokinbehandling.
Musene monitoreres under forsøk mht. tumorstørrelse og allmenn helsetilstand etter vedlagte Scoreskjema.
I tillegg til lysering av kreftcellene, vil peptidene aktivere musenes immunforsvar. Forutsetningen for studien er å benytte immunkompetente mus og det søkes om 235 immunkompetente mus. Antall mus i hver studie- og kontrollgruppe er satt med henblikk på å oppnå statistisk signifikans i forsøkene. Peptidene er utviklet gjennom in vitro studier. Melanommodellen er valgt fordi den er relevant for de kliniske studiene og forskerne som er involvert i studien har lang erfaring med denne modellen.