Effekt av temperatur på rogn- og melkekvalitet hos rognkjeks
Rensefisk er i dag en viktig ikke-medikamentell metode for å kontrollere lakselus i laksemerder. Næringen har som mål å bli selvforsynt med oppdrettet rensefisk, og tallmessig er rognkjeks den viktigste oppdrettede rensefisken. Til nå er produksjonen basert på rogn og melke fra villfanget stamfisk, noe som innebærer en smitterisiko ved at rogn og melke kan bringe patogener inn i klekkeriene. Det er derfor viktig å etablere bestander av oppdrettet stamfisk som kan forsyne næringen med rogn på ulike tider av året. Det er per i dag lite kunnskap om reproduksjonsfysiologien hos rognkjeks, og om hvordan ulike miljøfaktorer påvirker kvaliteten på rogn og melke. Temperatur er en faktor som en vet kan påvirke kvaliteten på gonadeproduktene, og i dette forsøket vil vi undersøke hvordan temperaturer i området 5-15 grader påvirker rogn- og melkekvaliteten hos rognkjeks. Alle tre temperaturene som skal testes er innenfor det området fisken opplever i naturen, og en venter derfor ikke at forsøket skal påføre fisken betydelig negativ beslatning. I forsøket vil det bli benyttet stamfiskrekrutter av rognkjeks, 350 hunner med en snittvekt på ca. 800 gram, og 150 hanfisk med snittvekt ca. 250 gram. Ved registrering av første gyting vil fisken bli fordelt i tre temperaturgrupper, 5, 10 og 15 grader. Forsøket skal gi kunnskap om hvordan temperatur under sluttmodningen påvirker rogn og melkekvalitet.