Effekt av emulgering på opptak av omega-3-fettsyrer hos atlantisk laks
I denne forsøksserien ønsker vi å undersøke om emulgering av fettfasen kan påvirke opptak/opptakskinetikk og biologisk effekt av omega-3 (EPA og DHA) hos atlantisk laks. Tidligere forsøk utført av andre i mange ulike modellsystemer har vist at emulsjoner kan gi økt opptak av enkelte fettsyrer sammenliknet med ikke-emulgert olje, så effekten av emulgert omega-3 vil her sammenliknes med rent ikke-emulgert omega-3-konsentrat. Kunnskapen innhentet i dette forsøket vil potensielt kunne føre til bedre utnyttelse av omega-3-fettsyrer i fiskefôr, noe som kan ha store positive økonomiske og fiskehelsemessige konsekvenser. Forsøket settes opp som 3 trinn, hvor hvert trinn må gjennomføres med positivt resultat før man går videre til neste trinn:
Trinn 1 (Single meal): innebærer å se på effekten av emulsjon ved fôring av atlantisk laks (500 til 1000 g) i sjøvannsfase med enkeltdose flytende emulsjon (5ml – ca. 1,5g olje), sammenliknet med enkeltdose ikke-emulgert flytende omega-3-konsentrat. Totalt 15 laks vil brukes. Fisken deles i tre grupper og fôres med enten emulsjon, eller ren olje, og deretter vil blodprøver tas ved fastsatte tidspunkter frem til 48 timer. Fra en og samme fisk vil det tas blodprøver etter 0, 1, 2, 4, 8, 12, 24 og 48 timer. Hvis ikke mulig å ta flere prøver fra samme individ vil vi avlive 5 fisk ved hvert prøvetidspunkt og ta blodprøver etter av. Blodprøvene analyseres for innhold av EPA og DHA og disse analysene vil gi svar på om emulgering kan påvirke opptakskinetikk og/eller totalt opptak av disse fettsyrene fra kosten i atlantisk laks.
Trinn 2 (likevektsnivå i blod): Dersom man i trinn 1 ser en positiv effekt av emulgert olje på opptak og blodverdier av EPA og/eller DHA hos fisken, vil man gå videre til trinn 2. Her vil det tilvirkes standard fôr-pellets med olje, samt tilsvarende fôr med glyserolbasert emulsjon (basert på resultatene fra trinn 1). Totalt 150 laks i ferskvannsfase (100 til 200 g) vil deles opp i 2 grupper, og hver gruppe vil fôres ad libitum med ett av de to fôrene i 6 uker. Totalt 5 – 10 laks avlives i hver gruppe ved hvert prøveuttak før blod- og organ-sampling . Her vil man se på hvordan EPA og DHA fordeles i laksen, blant organer, vev og røde blodceller, og om det er noen forskjeller mellom emulgert og ikke-emulgert fôr.
Trinn 3 (langtidseffekter): Dersom alt går bra og man ser forskjeller mellom de to fôrene i trinn 2, samt ingen negative helseeffekter, vil man gå videre til trinn 3. Totalt 160 laks, fisken opp i to grupper, og gis samme fôr som i trinn 2. Imidlertid vil dette forsøket gå over lengre tid, totalt 18 uker slik at man får mer data om hvordan fisken påvirkes av det modifiserte fôret. Her vil fisken grundig overvåkes og parametre som vekt vil registreres kontinuerlig, slik at eventuelle effekter av det glyserolbaserte emulgerte fôret på helse eller dyrevelferd fanges opp raskt. Ved forsøksslutt vil fisken avlives og fettsyresammensetning av ulike vev kartlegges. Uttrykk av immungener vil undersøkes i vev tatt ut avvlivet fisk.
Trinn 1 (Single meal): innebærer å se på effekten av emulsjon ved fôring av atlantisk laks (500 til 1000 g) i sjøvannsfase med enkeltdose flytende emulsjon (5ml – ca. 1,5g olje), sammenliknet med enkeltdose ikke-emulgert flytende omega-3-konsentrat. Totalt 15 laks vil brukes. Fisken deles i tre grupper og fôres med enten emulsjon, eller ren olje, og deretter vil blodprøver tas ved fastsatte tidspunkter frem til 48 timer. Fra en og samme fisk vil det tas blodprøver etter 0, 1, 2, 4, 8, 12, 24 og 48 timer. Hvis ikke mulig å ta flere prøver fra samme individ vil vi avlive 5 fisk ved hvert prøvetidspunkt og ta blodprøver etter av. Blodprøvene analyseres for innhold av EPA og DHA og disse analysene vil gi svar på om emulgering kan påvirke opptakskinetikk og/eller totalt opptak av disse fettsyrene fra kosten i atlantisk laks.
Trinn 2 (likevektsnivå i blod): Dersom man i trinn 1 ser en positiv effekt av emulgert olje på opptak og blodverdier av EPA og/eller DHA hos fisken, vil man gå videre til trinn 2. Her vil det tilvirkes standard fôr-pellets med olje, samt tilsvarende fôr med glyserolbasert emulsjon (basert på resultatene fra trinn 1). Totalt 150 laks i ferskvannsfase (100 til 200 g) vil deles opp i 2 grupper, og hver gruppe vil fôres ad libitum med ett av de to fôrene i 6 uker. Totalt 5 – 10 laks avlives i hver gruppe ved hvert prøveuttak før blod- og organ-sampling . Her vil man se på hvordan EPA og DHA fordeles i laksen, blant organer, vev og røde blodceller, og om det er noen forskjeller mellom emulgert og ikke-emulgert fôr.
Trinn 3 (langtidseffekter): Dersom alt går bra og man ser forskjeller mellom de to fôrene i trinn 2, samt ingen negative helseeffekter, vil man gå videre til trinn 3. Totalt 160 laks, fisken opp i to grupper, og gis samme fôr som i trinn 2. Imidlertid vil dette forsøket gå over lengre tid, totalt 18 uker slik at man får mer data om hvordan fisken påvirkes av det modifiserte fôret. Her vil fisken grundig overvåkes og parametre som vekt vil registreres kontinuerlig, slik at eventuelle effekter av det glyserolbaserte emulgerte fôret på helse eller dyrevelferd fanges opp raskt. Ved forsøksslutt vil fisken avlives og fettsyresammensetning av ulike vev kartlegges. Uttrykk av immungener vil undersøkes i vev tatt ut avvlivet fisk.