Til hovedinnhold

Teste om det er variasjon i lusesmitte mellom ulike familiegrupper av laks.

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Forsøkets formål er å sjå om det er variasjon i lusesmitte mellom ulike familegrupper av laks.
Laksen blir smittet med ca 60/kopepoditter per laks, dette er ein smittemetode som er standard og som normalt sett gir eit påslag på mellom 10-40 %. Etter ca 2-3 uker blir hver enkelt laks telt for lus, og deretter avluset. Forsøket blir repetert. Forventet skadevirkning på dyrene er liten, både fordi fisken blir avluset tidlig og fordi smittemetoden er kjent og repetert mange ganger. Fisken blir ikke smittet før vi har en gjennomsnittsvekt på mer enn 200 gram.

Andre delen av forsøket går med til å smitte en gruppe med laks to ganger, samme metode som beskrevet over. Forskjellen er at fisken ikke blir avluset etter to-tre uker, men at lusen vokser frem til adulte hunner/hanner. Etter ca 60 dager blir fisken avluset og eggstrenger inkubert. Metoden blir repetert en gang. Hensikten er å produsere kopepoditter.Fisken i dette forsøket (ca 300 gram) er noe større som gjør den mere robust mhp på lengre lusesmitte. Med eit påslag på ca 10-40 % vil vi ligge under 0,1 lus/ per gram fisk.


Det vil være svært nyttig å se om det er arvbarhet mhp på lusesmitte. En reduksjon i lusepåslag er av stor samfunnsmessig nytteverdi.

Til dette forsøket er det tenkt å bruke 1950 laks. I første del av forsøket vil vi bruke 1600 laks, andre del av forsøket 350 laks. Lakselus er veldig artsspesifikk, slik at andre arter enn laks lar seg ikke gjøre å bruke. Det er også viktig å ha eit relativt høyt antall fisk for å ha med så mange familegrupper, og dermed få bedre data mhp på arvbarhet.