Effekt av DHA nivå i fôr på immunrespons i laks (copy)
I dette forsøket skal det undersøkes om ulike nivåer av omega-3-fettsyren DHA i fôr har betydning for laksens immunrespons. Forsøket benytter fisk fra et lengre fôringsforsøk hvor laks er fôret med 4 ulike nivåer av DHA fra 500 og fram til en vekt på omkring 1,2 kg. Nivåer av DHA i fôr velges for å være relevant i praktisk oppdrett. Selve fôringsforsøket anses ikke som søknadspliktig siden fisken går under normale oppdrettsbetingelser og de behandlingene som gjennomføres ikke antas å påvirke fiskens helse og velferd.
Infeksjonssykdomer utgjør et stort økonomisk og dyrevelferdsmessig problem i oppdrett av Atlantisk laks. Med knapphet på marine ressurser har mengden marine langkjedede, umettede fettsyrer (EPA og DHA) i kommersielle laksefôr gått ned, og denne utviklingen er ventet å fortsette. Disse fettsyrene har viktige fysiologiske og immunologiske funksjoner, og ny forskning tyder på at mengden marint fett i fôret kan ha effekt på fiskens evne til å motstå infeksjon, selv når mengdene i fôret er over tidligere aksepterte minimumsbehov for EPA og DHA (Martinez-Rubio et al., 2012; 2014).
Prosjektet har som hovedmål å skaffe kunnskap om bruk av en oljekilde som er rik på DHA og som inneholder lite EPA. EPA er en fettsyre som er vist å ha positive effekt på laksens motstandskraft mot enkelte virussykdommer og det er viktig å undersøke om DHA kan ha en tilsvarende effekt i laksen.
Fem fisk fra hver fôrgruppe (totalt 20 laks, ca 1,2 kg) vil bli injisert med en blanding av LPS (bacterial lipopolysaccharide) og poly I:C (synthetic double stranded RNA) som etterligner hhv bakterie- og virusinfeksjon. Etter tre dager vil fisken bli avlivet og responsen på injeksjonen vil bli målt med biokjemiske metoder.
Metoden er billigere og krever mindre antall fisk og kortere tid med potensiell smerte enn en vanlig smittetest med sykdomsagens.
Infeksjonssykdomer utgjør et stort økonomisk og dyrevelferdsmessig problem i oppdrett av Atlantisk laks. Med knapphet på marine ressurser har mengden marine langkjedede, umettede fettsyrer (EPA og DHA) i kommersielle laksefôr gått ned, og denne utviklingen er ventet å fortsette. Disse fettsyrene har viktige fysiologiske og immunologiske funksjoner, og ny forskning tyder på at mengden marint fett i fôret kan ha effekt på fiskens evne til å motstå infeksjon, selv når mengdene i fôret er over tidligere aksepterte minimumsbehov for EPA og DHA (Martinez-Rubio et al., 2012; 2014).
Prosjektet har som hovedmål å skaffe kunnskap om bruk av en oljekilde som er rik på DHA og som inneholder lite EPA. EPA er en fettsyre som er vist å ha positive effekt på laksens motstandskraft mot enkelte virussykdommer og det er viktig å undersøke om DHA kan ha en tilsvarende effekt i laksen.
Fem fisk fra hver fôrgruppe (totalt 20 laks, ca 1,2 kg) vil bli injisert med en blanding av LPS (bacterial lipopolysaccharide) og poly I:C (synthetic double stranded RNA) som etterligner hhv bakterie- og virusinfeksjon. Etter tre dager vil fisken bli avlivet og responsen på injeksjonen vil bli målt med biokjemiske metoder.
Metoden er billigere og krever mindre antall fisk og kortere tid med potensiell smerte enn en vanlig smittetest med sykdomsagens.